Haagse VVD in het nieuws: ‘Zorgen over Islamschool’

Door Tanja Verkaik, 04/09/20

De VVD maakt zich grote zorgen over de komst van een islamitische middelbare school in Den Haag. De aanvrager, rector en bestuurder Wim Littooij van het Avicenna College in Rotterdam, is de deur gewezen na misstanden. „Voor een falend bestuurder is geen plek in Den Haag”, stelt VVD  raadslid Chris van der Helm.

Eerder dit jaar gaf onderwijsminister Arie Slob groen licht op de aanvraag van Stichting Islamitisch Voortgezet Onderwijs (SIVOR) voor een islamitische middelbare school in Den Haag. Het Avicenna College in Rotterdam maakt onderdeel uit van SIVOR. Littooij, inmiddels oudbestuurder, moest daar onlangs het veld ruimen vanwege grensoverschrijdend en onzuiver gedrag. Het rommelde daar al langer.

Al twee jaar is de school verwikkeld in een interne machtsstrijd. Veel docenten zitten nog altijd ziek thuis. Een interim-directeur is aangesteld om puin te ruimen, maar Van der Helm is er niet gerust op. „De onderwijskwaliteit op het Avicenna College is enorm gekelderd. De Onderwijsinspectie kijkt of er maatregelen moeten worden genomen”, zegt het raadslid. „De havo en het vwo presteerden de afgelopen jaren ondermaats. Toch is er geen strobreed in de weg gelegd om aanvragen te doen voor meer scholen.” Van der Helm wil voorkomen dat Haagse leerlingen de dupe worden van de crisis en maant het college via schriftelijke vragen om de kwestie tot op de bodem uit te zoeken. „Zoals de zaken er nu voorliggen moet deze school hier niet komen.” Eerder deze week stelde Rudmer Heerema (VVD) Kamervragen over de kwestie. „Welke gevolgen heeft de bestuurscrisis voor deze nieuwe school in Den Haag?”, vroeg Heerema.