Haagse VVD in het nieuws: ’Zet kunstenaars in leeg winkelpand’

Telegraaf, donderdag 11 maart 2021

door Tanja Verkaik

DEN HAAG Muzikanten die repeteren in een leeg winkelpand of kunstenaars die er tijdelijk atelier houden. VVD-raadsleden Judith Oudshoorn en Det Regts gaan dit donderdag voorstellen om Haagse winkelstraten die kampen met leegstand met een tijdelijke, creatieve invulling aantrekkelijk te houden.

Als gevolg van de coronacrisis zijn er steeds meer lege winkelpanden in het straatbeeld. „Dat ziet er vreselijk uit. In een straat met zes lege panden wil je als ondernemer niet zitten”, zegt Regts. „Tegelijkertijd is het voor kunstenaars heel moeilijk om hun kunst aan de man te brengen in deze tijd.” Om die reden pleit Regts samen met haar collega-raadslid Judith Oudshoorn tijdens een debat voor een oplossing waar beide partijen iets aan hebben. „Laat kunstenaars of muzikanten tijdelijk gebruikmaken van deze panden voor bijvoorbeeld een onkostenvergoeding”, zegt Oudshoorn.

Het mes snijdt volgens de VVD’ers aan twee kanten. „De straat blijft levendig en kunstenaars kunnen hun kunst laten zien of laten horen”, zegt Regts. De gemeente moet een faciliterende rol hierin spelen door een ambtenaar aan te stellen die inventariseert welke panden leegstaan en waar kunstenaars en vastgoedeigenaren zich kunnen melden.

„Ik heb zelf twaalf keer op deze manier een pop-up kunsttentoonstelling in lege panden gehouden met mijn bedrijf”, legt Regts uit. „Veel vastgoedeigenaren werkten graag mee, soms in ruil voor een mooie fles cognac!” Oudshoorn denkt dat de tijdelijke invulling ook belangrijk kan zijn om het risico op ondermijning en vandalisme tegen te gaan.