Haagse VVD in het nieuws: ‘Winkelstraat moet beleving worden’

‘Telegraaf, dinsdag 13 april 2021

door Tanja Verkaik

De gemeente Den Haag trekt jaarlijks negen ton uit om winkelgebieden te verbeteren, maar de VVD vindt de plannen in het actieprogramma Den Haag Winkelstad niet sterk genoeg. „Hiermee gaan we de oorlog niet winnen. Winkelstraten moeten veel meer een beleving worden”, vindt raadslid Judith Oudshoorn.

Dat er vanuit economie geld wordt uitgetrokken voor het versterken van het ondernemerschap, de openbare ruimte in winkelgebieden en een hoogwaardig winkelaanbod, vindt Oudshoorn een goede zaak. „Goed dat dit op het netvlies staat van het college, maar de wijze waarop dit moet gebeuren is te onduidelijk.”

Het toverwoord is volgens Oudshoorn beleving. „ Een winkelstraat is meer dan een plek om je boodschappen te doen. Maak plek voor speeltuintjes en een jeu de boulesbaan en verleidt winkeliers om historische gevels terug te brengen. Vul lege winkelpanden met ambachtelijke ondernemers of start-ups om de straten aantrekkelijk te houden. Hoe leuk is het om een meubelmaker te hebben in een winkelstraat?” De gemeente kan hierin het voortouw nemen door partijen bij elkaar te brengen. Oudshoorn is enthousiast over het Stadsmakersfonds in Rotterdam waarvanuit een lening kan worden verstrekt om een half jaar de huur te overbruggen.

Door betere bewegwijzering of routes aan te leggen kunnen straten als de Frederikstraat en Piet Heinstraat worden verbonden. „Per winkelstraat moet maatwerk worden worden geleverd. Ook pleit het raadslid voor meer ondergronds parkeergarages zodat er meer plek overblijft voor terrassen op straat.