Haagse VVD in het nieuws: ‘VVD woest: Haagse koffiehuizen ondanks maatregelen toch open’

Álgemeen Dagblad, donderdag 19 maart 2020

door Ilah Rubi

De VVD in Den Haag wil strengere straffen voor horeca-ondernemers die de landelijke horecasluiting negeren. Volgens de fractie houden meerdere koffiehuizen op de Hoefkade hun deuren op een kier om klanten te ontvangen. De liberalen willen weten of het mogelijk is om de horecavergunning van deze zaken in te trekken.

VVD’ers Jan Pronk en Frans de Graaf zeggen meerdere signalen te hebben gekregen van mensen in de wijk dat sommige horeca-exploitanten op de Hoefkade gewoon open zijn voor klanten. Wat hen betreft wordt er stevig ingegrepen. De fractie vraagt de burgemeester hier extra op te handhaven.

Boetes
Het gaat niet alleen om de koffiehuizen op de Hoefkade, benadrukken de VVD’ers. Zo bleken er onlangs bijvoorbeeld honderden gasten aanwezig te zijn bij een bruiloft in zalencetrum Opera. Wat de liberalen betreft mogen hier stevige boetes voor worden uitgedeeld. ,,Is er bijvoorbeeld een mogelijkheid om bij herhaling de horecavergunning, al dan niet tijdelijk, in te trekken’’, vragen de raadsleden aan de burgemeester.

Ook ergeren zij zich aan reacties op straat van mensen die zich vanwege hun religieuze overtuigingen weinig van de landelijke richtlijnen aantrekken. ,,Religieuze vrijheid in Nederland is een groot goed. Maar als anderen schade lijden als gevolg van jouw handelen, in dit geval aan hun gezondheid, dan ga je de grens van het toelaatbare over.’’

Privékeuze
De VVD wil dat de gemeente een stevig signaal afgeeft door een moreel appel te doen op álle burgers van Den Haag om de privékeuze van religie, met de daarbij behorende overtuigingen, ‘stevig gescheiden te houden van de burgerlijke noodzakelijke verantwoordelijkheden’.