Haagse VVD in het nieuws: VVD wil meer verplichte gymlessen op Haagse scholen

Algemeen Dagblad, zaterdag 23 november 2019

door Anne Kompagnie

Breid het verplichte aantal gymnastieklessen – nu nog twee uur per week – uit en betrek hierbij de sportclubs. Dat is niet alleen goed voor de conditie van leerlingen, maar biedt leerkrachten ook de mogelijkheid om op adem te komen en bijvoorbeeld huiswerk na te kijken.

Hiervoor pleit het Haagse VVD-raadslid Chris van der Helm. ,,Tachtig procent van de jongeren beweegt te weinig, zegt de World Health Organisation (WHO). Dit heeft gevolgen voor de gezondheid van jongeren. Meer gym, sport en beweging in het lesprogramma dan de wettelijke norm van twee uur, kan helpen.’

Werkdruk
Volgens Van der Helm staan velden en zalen in de stad vaak overdag leeg en moeten die vaker gebruikt worden. ,,Dat geeft een impuls aan een club en kan zorgen voor een lagere werkdruk voor de leraar. Deze heeft dan een uurtjevrij om bijvoorbeeld na te kijken.” Van der Helm wil weten of Haagse sportclubs bereid zijn hier aan mee te werken.

De WHO raadt tieners aan om minstens een uur aan lichaamsbeweging per dag te doen. Slechts een op de vijf jongeren voldoet aan die norm.