Haagse VVD in het nieuws: ‘VVD schaart zich achter plan voor solarparking Zwarte Pad.’

Den Haag, Dagblad070 – 29 oktober 2020

Het plan van een aantal Scheveningse ondernemers om van de parking aan het Zwarte Pas een solarparking te maken die dus groene energie oplevert, krijgt de steun van de VVD-fractie. Eerder al schaarde Hart voor Den Haag/Groep de Mos-raadslid Jelle Meinesz zich achter het plan dat volgens de ondernemers de gemeente geen cent hoeft te kosten.

Volgens raadslid Det Regts zijn de parkeerplekken van levensbelang voor de ondernemers aan het Zwarte Pad. Zij juicht het toe, en vindt eigenlijk dat iedereen dat moet doen, dat met het overkappen van het asfalt zoveel energie wordt opgewekt dat al die strandtenten CO2 -neutraal zijn. Zij stelt echter wel als voorwaarde dat er overleg met de wijk moet plaatsvinden.

Collega Judith Oudshoorn benadrukt dat de parkeerplekken noodzakelijk zijn voor de goede bereikbaarheid van de strandtenten. “Wij werken dan ook niet mee aan het weghalen van deze parkeerplekken mocht het college dat willen besluiten.” Zij roepen het stadsbestuur, net als Meinesz heeft gedaan, op actief met de ondernemers mee te denken en werken.​

Uitdaging daarbij voor het college is dat het nog bezig is met een onderzoek of het inderdaad mogelijk is zoals GroenLinks wil de parkeerplaats aan het Zwarte Pad juist te sluiten en terug te geven aan de natuur.

Het idee van de groep Scheveningse strandondernemers komt er op neer de helft van de parkeerplaats Zwarte Pad, de zuidelijke kant, te overkappen met zonnepanelen bevestigd op een houten draagconstructie. Het gaat dan om een 500 meter lange overdekking van hout met 50 oplaadpunten voor elektrische auto’s. Op een oppervlakte van 3000 m2 komen zonnepanelen te liggen met een opbrengst van 450.000 KWH per jaar.