Haagse VVD in het nieuws: VVD en ChristenUnie pleiten voor hardere aanpak antisemitisme in Den Haag

WNL.tv, woensdag 10 maart 202

Om het geweld tegen de joodse gemeenschap tegen te gaan én inwoners meer bewust te maken van de rijke joodse historie van Den Haag, willen de Haagse fracties van ChristenUnie en VVD dat er een Joods bezoekerscentrum komt. Daarnaast pleiten ze voor een stedelijk coördinator antisemitisme en willen ze steviger op kunnen treden tegen jodenhaat.

“Antisemitisme speelt nog een hele grote rol, helaas ook in deze stad”, vertelt VVD-raadslid in Den Haag Judith Oudshoorn in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Landelijk heeft het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) het afgelopen jaar 182 gevallen van anti-Joodse discriminatie geregistreerd. In de afgelopen dertig jaar dat het CIDI deze incidenten bijhoudt is er nog nooit zo’n hoog aantal vastgesteld.

“Bij dat soort incidenten kun je denken aan schelden en het bekladden van bepaalde gebouwen”, zegt Oudshoorn, die benadrukt dat veel Joden angstig zijn om met een keppeltje rond te lopen. “Voor zo’n kleine groep die zo veel over zich heen krijgt is het heel erg belangrijk dat we een lokale inzet gaan krijgen om die vorm van discriminatie tegen te gaan.”

Herwaardering voor Joodse erfgoed

Ook willen de VVD en ChristenUnie dat het Joodse erfgoed in de stad geherwaardeerd wordt. “Dan mag je denken aan meer aandacht voor Joodse monumentendag”, legt Oudshoorn uit. “Maar ook zouden wij graag zien dat er in het Stadhuis een tentoonstelling komt van de Joodse geschiedenis in Den Haag. Daarom hebben wij dit voorstel ingediend.”

Fractievoorzitter van de ChristenUnie Gert-Jan Segers zet zich al langer in voor de bescherming van Joodse mensen in Nederland en juicht een lokale aanpak toe. “Wat ik mooi vind is dat ze zeggen: we moeten zorgen voor veiligheid, maar ook het mooie verhaal vertellen van de Joodse gemeenschap en de bijdrage die zij hebben geleverd en nog steeds levert aan onze samenleving”, reageert hij. “Dus het is niet alleen slachtofferschap, maar ook de kracht van deze gemeenschap.”