Haagse VVD in het nieuws: ‘VVD eist hogere prioriteit inbraken.’

AD, Jan-Willem Navis – woensdag 21 oktober 2020

Woninginbraken moeten weer prioriteit krijgen in de veiligheidsplannen van de gemeente Den Haag. Dat zegt de VVD naar aanleiding van zorgwekkende nieuwe cijfers van verzekeraar Interpolis over het aantal diefstallen uit woningen.

Uit die cijfers blijkt dat in september in Amsterdam en Rotterdam het aantal inbraken fors daalde (tot 40 procent), terwijl dat aantal in de hofstad juist iets steeg. Hoe dat komt is onduidelijk. Uit een kaart die Interpolis maakte op basis van het aantal inbraken en inbraakpogingen in Den Haag, is te zien dat een serie wijken van Rustenburg/Oostbroek tot en met Laak er negatief uitspringt.

Inbrekers opereren vaak op maximaal een kilometer van hun eigen woning, vertelde voormalig beroepscrimineel Evert Jansen eerder al aan het AD. Hij leert nu hoe mensen het dievengilde juist buiten de deur kunnen houden.

De VVD wil dat het OM meer werk gaat maken van veelplegers, bijvoorbeeld door zwaardere straffen te eisen bij recidive. ,,Soms is één persoon verantwoordelijk voor tientallen inbraken, dat zag je bijvoorbeeld in Wateringseveld”, zegt VVD-fractievoorzitter Frans de Graaf. ,,Maar die persoon wordt dan soms maar voor enkele inbraken vervolgd, waardoor een lagere straf wordt geëist.”