Haagse VVD in het nieuws: ‘Verstevigen van vrijwilligerswerk’

Woensdag 17 februari – Tanja Verkaik, De Telegraaf

Den Haag steekt dit jaar 5,7 miljoen euro in het verstevigen van vrijwilligerswerk. „We zien hoe belangrijk vrijwilligers zijn in deze stad”, zegt wethouder Kavita Parbhudayal, die woensdag het actieprogramma over Haags vrijwilligersbeleid naar buiten brengt.

Insteek is onder meer om nieuwe vrijwilligers aan te trekken in wijken als Laak en Escamp waar bewoners gemiddeld minder actief zijn.
In totaal 185.000 Hagenaars doen op dit moment vrijwilligerswerk. „Maar hoe meer, hoe beter”, zegt Parbhudayal, die zelf ook de daad bij het woord voegt. Sinds vorig najaar geeft zij huiswerkbegeleiding aan een 14-jarige scholier Raheik bij het Vadercentrum. „Wiskundeles. Ik had niet gedacht dat ik het zo leuk zou vinden. Vrijwilligerswerk geeft echt voldoening: je ziet hoe zij groeit.”
Buiten coronatijd begeleidt de wethouder regelmatig fiets- en wandeltochten om Hindoestanen te enthousiasmeren om te bewegen. Parbhudayal wil het vrijwilligerswerk naar een hoger niveau tillen met het actieprogramma. 41,8 procent van de inwoners doet al vrijwilligerswerk. Erkenning van deze groep is essentieel. Wel is de ene groep actiever dan de andere. Segbroek en Haagse Hout scoren hoog. Mensen met een westerse achtergrond tussen de 45 en 74 jaar oud met een hoge opleiding steken de handen het vaakst uit de mouwen. „Je ziet dat mensen met een migrantenachtergrond minder vaak vrijwilligerswerk doen. Vaak heeft dit te maken met mantelzorgtaken, maar wij hopen ook die groep te bereiken.”
Onder meer met een grote campagne die vanaf maart losbarst gaat de gemeente de positieve effecten van vrijwilligerswerk benadrukken om op die manier meer vrijwilligers te lokken. Ook zijn er subsidies beschikbaar voor meer mantelzorg, projecten tegen eenzaamheid en gezondheidspreventie. Daarnaast is er aandacht voor vrijwilligerswerk in coronatijd. Op een speciale website wordt coronagerelateerd vrijwilligerswerk onder de aandacht gebracht. „Ook in coronatijd zijn nieuwe vrijwilligers opgestaan, zoals horecaondernemers die soep rondbrengen, maar er is ook uitval doordat de scholen dichtgingen en ouders thuis moesten blijven.”
Erkenning en waardering van bestaande vrijwilligers is ook een speerpunt in het actieprogramma. Dat wordt al gedaan met Stadsspelden en de Haagse Vrijwilligersprijzen, maar 2021 is ook uitgeroepen tot het jaar van de vrijwilliger.