Haagse VVD in het nieuws: Uitzicht verpest door woontoren

Telegraaf, dinsdag 16 maart 2021

door Tanja Verkaik

DEN HAAG Een zevenlaagse woontoren pal voor je huis. Bewoners van de Haagse wijk Waldeck en D66 en de VVD hekelen de plannen voor een woontoren aan de Cornelie van Zantenstraat. „Dit is van de zotte. Die toren past hier niet. Bovendien is er een alternatieve invulling voor het voormalige schoolgebouw”, zegt raadslid Chris van der Helm (VVD).

Het was een nare verrassing zo vlak voor kerst vorig jaar. Bewoners stuitten op een gemeenteplan voor 47 sociale huurwoningen in een woontoren op de plek van het voormalige schoolgebouw. „Ons grootste bezwaar? Een toren van zeven hoog, meer dan twintig meter, voor onze deur”, zegt bewoner Frans Plantagie. „Een flat in je voortuin met een parkeerplaats”, vult Marloes Janssen aan. „Onze privacy is weg. Bovendien kijken we straks uit op een betonnen muur.” De bewoners zijn een petitie gestart die al ruim 1200 keer is ondertekend.

De helft van de woningen is bestemd voor voor uitstromers van instellingen met ernstige psychische, sociale en verslavingsproblematiek. „Natuurlijk zijn die woningen nodig, maar er zijn meer plekken in Den Haag dan Loosduinen”, zegt D66- raadslid Daniël Scheper. „Er komen al 69 woningen voor begeleid en beschermd op het ZKD-bedrijventerrein en er zitten twee vestigingen van Parnassia in de wijk. Dat is wat betreft genoeg.”

Ook is de participatie niet op orde. Van der Helm: „Het hele plan lijkt al in kannen en kruiken te zijn en nu pas komt er een klankbordgroep. Waar ga je het dan over hebben: de kleur van de kozijnen?” Voor een woontoren moet het bestemmingsplan worden aangepast. „Daar moeten wij als raad een besluit over nemen.”

Kinderopvang Road2School heeft interesse in het pand. „De bestemming hoeft dan niet te worden veranderd en het pand blijft zoals het is. Eén en één is twee”, zegt Diana van der Vlist van Road2School. „Bovendien willen wij de buurt erbij betrekken.” „Wij zijn heel enthousiast”, zegt bewoner Edgar Blokhuis. „Naast reguliere opvang krijgen hier ook kinderen met een rugzakje extra ondersteuning, dat past bij de huidige bestemming.”

De gemeente meldt dat het traject in nauw overleg met omwonenden zal plaatsvinden. „Met deze woningbouw houden we de wijk groen en leefbaar en spelen we in op de woningnood”, aldus het college. „Hier zakt mijn broek vanaf. Met droge ogen beweren dat dit de wijk ten goede komt. Het laatste woord is hier nog niet over gezegd”, aldus Van der Helm.