Haagse VVD in het nieuws: ‘Toegankelijke stad de norm’

Telegraaf, vrijdag 19 maart 2021

door Tanja Verkaik

DEN HAAG Den Haag legt de lat hoog als het gaat om fysieke, sociale én digitale toegankelijkheid. Zo kunnen ondernemers ook aanspraak maken op een fonds van 3,5 miljoen euro om de toegankelijkheid te verbeteren. Donderdag werd de toegankelijkheidsagenda van het college in een debat besproken.

„We zijn er nog niet, maar dit is een mooie stap”, zegt wethouder Kavita Parbhudayal (Zorg, Jeugd en Volksgezondheid) „De ambitie van het college is hoog. We hebben verschillende signalen ontvangen uit wijken waar het lastig is om bijvoorbeeld ’s avonds een biertje te drinken met een beperking. Vanuit het Toegankelijkheidsfonds kan een ondernemer een aangepast toilet aan laten leggen.” Leo Dijk, geboren met visuele beperking, vindt het fijn dat toegankelijkheid een speerpunt is voor het stadsbestuur. „Je kan een beperking niet wegstoppen, je wilt meedoen. Daarom is deze nota heel belangrijk.”

Met de aanleg van een blindengeleidelijn of drempel ben je er nog niet, stelt Dijk. „Digitale toegankelijkheid is ook van belang of één loket voor een hulpvraag.” „Het gaat ook om rekening houden met elkaar”, vult de wethouder aan. Zo is er een blindengeleidenlijn aangelegd op de Turfmarkt. „Het is ook aan mensen zelf om niet hun fiets op deze lijn te zetten.” De gemeente start daarom ook een meerjarige bewustwordingscampagne. Toegankelijkheid wordt zoveel mogelijk de norm, ook bij herinrichting.

Dijk hoopt dat in de toekomst het Spui-kruispunt wordt aangepakt. „Het is geen doen om daar over te steken met een visuele beperking.” Wim Carabain van Stichting Voorall is het daarmee eens. Hij is blij met de nota, maar het steekt dat elektrische rolstoelgebruikers nog altijd niet mee kunnen in de bus uit veiligheidsoverwegingen. „Er is nog nooit een incident geweest en de HTM heeft onderzoek gedaan met een pop. Kletskoek. Het is onwil en discriminatie.”

Parbhudayal zegt dat een oplossing wel op de planning staat. De HTM komt vanaf 2023 met nieuwe bussen die wel geschikt zijn. „Door corona moet de aandacht niet verslappen voor toegankelijkheid”, waarschuwt Dijk. „Ook mensen met een beperking willen weer los.”