Haagse VVD in het nieuws: ‘Tandje bij Haags queerprogramma’

Woensdag 2 december 2020 – Telegraaf

De Haagse VVD vindt dat de focus in het actieprogramma ’Queer in Den Haag: veilig, zichtbaar en geaccepteerd’ meer moet liggen op het aanpakken van onderliggende problemen in plaats van de gevolgen. „Met dit actieprogramma helpen we individuele slachtoffers op de korte termijn. Het onderliggende probleem, dat blijkbaar nog niet iedereen zichzelf kan zijn, lossen we hiermee niet op”, zegt raadslid Judith Oudshoorn.

Woensdag wordt er gedebatteerd over het actieprogramma dat is gericht op de hele queergemeenschap en specifiek op bi-culturele jongeren, transgenders, queer ouderen, asielzoekers en statushouders. „We staan achter dezelfde doelen, maar we denken echt anders over de middelen om hier toe te komen.”
Oudshoorn maakt zich zorgen over bi-culturele jongeren, jonge queers met een niet-Westerse achtergrond die niet kunnen uitkomen voor hun geaardheid. Dat de gemeente de maandelijkse activiteiten van Hang-Out 070 wil voortzetten, vindt zij niet genoeg. „Sympathiek, maar welk probleem wordt hiermee opgelost? Als we niet kunnen erkennen dat in bepaalde culturele of religieuze gemeenschappen er een tolerantie- en acceptatieprobleem is als het gaat om de queergemeenschap, dan kijken we eigenlijk weg van het probleem.” Ook stelt de wethouder safe houses voor, voor queers onder de statushouders in de groepsopvang, die onveilig zijn of zich onveilig voelen. „Dus als je iemand lang genoeg pest, halen we het probleem bij je weg. Het moet andersom. Iedereen heeft de vrijheid om zichzelf te zijn en als je dat niet accepteert, dan is er geen plek voor deze persoon in onze stad.” Tot slot: „In 2022 moeten tien woonzorginstellingen voor ouderen een Roze Loper keurmerk hebben, waarom niet allemaal?”, besluit Oudshoorn.