Haagse VVD in het nieuws: ‘Steviger aanpak radicalisering’

Den Haag – Donderdag 8 oktober 2020

door 

„De radicaliseringsaanpak van de gemeente Den Haag kan steviger”, stelt VVD-raadslid Jan Pronk donderdag tijdens een raadsdebat over de voortgangsrapportage aanpak Polarisering, Radicalisering en Extremisme.

„Wees intolerant naar intoleranten en tolerant naar toleranten”, zegt Pronk. Hij pleit voor het harder aanpakken van ondermijnende activiteiten. „Denk aan moskeeën of instellingen die in strijd handelen met de democratische rechtsstaat en instellingen die online een boodschap van haat of afkeer verkondigen of polarisatie in de hand werken.”

De VVD’er wil opheldering over hoe online controle plaatsvindt. „Is het stadsbestuur bereid om Facebook aan te sporen om haatdragende berichten of filmpjes te verwijderen? Dit gebeurt sinds augustus ook met uitingen over Zwarte Piet, maar wij zijn liever dat de echte haatberichten worden aangepakt en er geen platform wordt geboden aan islamitische radicalen.”

Daarnaast wil Pronk weten hoe de gemeente vinger aan de pols houdt in het informeel onderwijs, zoals weekendscholen. „Wat staat daar op het programma en wie staan er voor de klas?” Als er zaken zoals bijvoorbeeld vrouwenbesnijdenis worden verkondigd, moet de stekker er wat hem betreft per direct uit worden getrokken.

Hij is niet geheel ontevreden over de gemeentelijke inzet op het gebied van radicalisering. „Zeker als het gaat om preventie, de informatiepositie en samenwerking met diverse institutionele partijen. Echter op het gebied van repressie kan er een tandje bij”, vindt Pronk. Zo moet de gemeente ook kritische kijken naar subsidierelaties en die terugvorderen als organisaties integratie en emancipatie tegenwerken.