Haagse VVD in het nieuws: Stemtientje voor ’Burgermeester’

Telegraaf, vrijdag 12 maart 2021

door Tanja Verkaik en Lieke Jongbloed

DEN HAAG Als het aan de Haagse horeca-ondernemers ligt, eten alle stembureau-medewerkers straks een vegetarische ’Burgermeester’. Deze bijzondere burger wordt in lokale zaken gemaakt voor de vrijwilligers die allemaal een tientje vergoeding krijgen gestort vanuit de gemeente.

„Als ze iets anders kopen in de nabijgelegen horecazaak ook prima uiteraard. Het gaat ons er in ieder geval om dat we straks 7000 keer een tientje terugkrijgen in de Haagse economie. En niet dat er bij een grote supermarktketen iets van wordt gekocht en het geld richting Zaandam gaat”, legt ondernemer Alexander Roep uit.

Hij is al een tijdje met de gemeente in de weer om deze actie voor de Haagse op poten te zetten. „Ik had de burgemeester een mail gestuurd met dit idee en hij reageerde heel enthousiast.”

„Ik vind dit een hartstikke leuk idee. Creativiteit en ondernemerschap, daar word ik heel blij van. Bovendien steun je hiermee de horeca in deze barre tijden”, zegt burgemeester Jan van Zanen, die alvast een burger in ontvangst mocht nemen donderdag.

Gemeenteraadslid Judith Oudshoorn diende afgelopen week een motie die bijna unaniem werd aangenomen om de Haagse horeca de catering te laten doen tijdens de verkiezingen, maar de burgemeester gaf aan op korte termijn dit niet meer was om te gooien. Zij is blij met deze oplossing. „Ik heb grote bewondering voor ondernemers die op hun dieptepunt toch lukt om te doen waar zij het beste in zijn: ondernemen. Dit is een inspiratie. Fantastisch ook hoe onze burgemeester dit oppakt. Bovendien, wil wie er nou niet een burger naar zich vernoemd hebben?!”

Roep hoopt dat alle vrijwilligers in de stembureaus het geld hoe dan ook opmaken in de lokale zaken, desnoods aan iets anders. Die kunnen zich aanmelden via een speciale link die is te vinden op een flyer die wordt verspreid onder stembureaumedewerkers. Hierbij zit ook een brief van de burgemeester die oproept om te bestellen bij Haagse horeca. „Via de link in de flyer kom je terecht op een website met alle deelnemende horecazaken waar je een burger kunt bestellen om te laten bezorgen of af te halen”, legt Roep uit.

De ondernemer kreeg bekendheid met zijn bordenactie Binnenkort Te Huur waarbij op veel horecazaken een roze te huurbord werd geplaatst. „Het einde is gelukkig in zicht en we zijn al heel blij dat de terrassen straks al snel open mogen. Dat is al een mooi begin.”