Haagse VVD in het nieuws: ‘Stel onderhoud niet uit tot later’

Telegraaf, woensdag 1 april 2020

door Tanja Verkaik

Geplande werkzaamheden en regulier onderhoud in vastgoed van de gemeente Den Haag dat leegstaat moet doorgaan. „Brandblusinstallaties moeten bijvoorbeeld gecontroleerd worden”, maant VVD-raadslid Judith Oudshoorn.

„Niet alleen om mensen aan het werk te houden, maar ook om veiligheidsredenen.”

Het raadslid ontvangt signalen van ondernemers dat werkzaamheden worden afgezegd bij onder meer welzijnsorganisaties en scholen die leegstaan. „Alle klussen die stonden gepland voor dit jaar moeten doorgaan en waar kan haal die werkzaamheden naar voren. De eerste zzp’ers zijn al losgelaten door bedrijven en hebben per direct geen inkomen. Ik wil dat de gemeente huurders actief gaan benaderen om deze klussen doorgang te laten vinden. Denk aan schilders, loodgieters en onderhoudsbedrijven.”

Juist in deze tijd is dat volgens Oudshoorn van groot belang. „Bovendien is het een win-win situatie. Dan hoeft het niet te gebeuren als bijvoorbeeld de scholen weer opengaan. De overheid moet hier als grootste vastgoedbaas het voortouw in nemen. En laat dit een landelijke maatregel worden.”

Een ondernemer met een onderhoudsbedrijf die niet met zijn naam in de krant wil zegt inderdaad te merken ’dat klussen niet doorgaan of op de lange baan worden geschoven’. „Als ik geen werk heb, kan ik ook geen mensen betalen. Ik heb al een aantal zzp’ers op de bank gezet.”

Volgens André van Beek, bedrijfsleider van branddetectiebedrijf, beveiligingsbedrijf en onderhoudsbedrijf Safety 2 BV, is de nood nog niet aan de man. „Afspraken worden nog niet afgezegd, maar wel vaak verschoven. Veel onderhoudscontracten worden aan het begin van het jaar afgesloten en zijn al betaald. „Maar wij controleren ook brandblusinstallaties in hotels en horecazaken. Die betalen niet altijd hun factuur meer. Gelukkig hebben we wel iets van buikvet, maar dit moet geen maanden gaan duren.”

Van Beek stelt ook dat toegankelijkheid soms wel een punt is, met name bij bedrijfsverzamelgebouwen. „Van veel grote panden hebben wij een sleutel, maar in bedrijfsverzamelgebouwen kunnen we niet altijd overal bij. Dat kan nadelig uitpakken voor de certificering van ons bedrijf.”

De Safety 2-bedrijfsleider benadrukt een ’verlengstuk te zijn van de veiligheidsregio’. „Als wij ons onderhoud niet kunnen plegen, kan de brandweer het drukker krijgen.” Raadslid Oudshoorn heeft veel lof voor de gemeente in deze coronatijden. „Maar in het hier en nu moeten er pleisters worden geplakt. De gemeente moet pro-actief al haar huurders benaderen en ook deze boodschap uitdragen aan huurders van niet-gemeentelijk vastgoed.” Ze stelt schriftelijke vragen aan het college.