Haagse VVD in het nieuws: ‘Slimme camera’s als hulp politie.’

Woensdag 18 november 2020 – Telegraaf door Tanja Verkaik.

Zet slimme camera’s en drones in om de werkdruk bij de Haagse politie te verzachten. Daar pleiten VVD-fractievoorzitter Frans de Graaf en Koen van Haeften van de ChristenUnie/SGP woensdag voor tijdens een debat over het capaciteitsgebrek van de politie in Den Haag.

„De inzet van slimme camera’s uitgerust met nieuwe technologie kan de politie op korte termijn veel tijd besparen”, zegt De Graaf. „Denk aan het koppelen van technieken zoals gezichtsherkenning aan camera’s .”

Hij en Van Haeften maken zich zorgen over het capaciteitstekort . Dat is een landelijk probleem, maar in Den Haag erg nijpend. „Door de leeftijdsopbouw in onze eenheid is de vervangingsvraag, afgezet tegen de situatie in de overige eenheden in het land, de grootste. Mede in het licht van de landelijk beschikbare opleidingscapaciteit zal het nog de nodige tijd zal vergen voordat de politie weer echt op sterkte is”, schreef voormalig burgemeester Johan Remkes eerder in een brief, die woensdag wordt besproken in de Commissie Bestuur.
De ChristenUnie/SGP en VVD vinden dat er nu ingegrepen moet worden om de werkdruk te verlichten. „De agenten kunnen er niet veel meer bij hebben”, zegt De Graaf. „We zien nu al dat openingstijden van de bureaus worden teruggeschroefd en de gemeente mogelijk vergunningen voor evenementen moet weigeren.”

ChristenUnie/SGP-fractievertegenwoordiger Koen van Haeften denkt dat de nieuwe technologie die is gekoppeld aan camera’s die sinds deze week wordt ingezet om appende bestuurders op de gevoelige plaat te leggen uitkomst kan bieden, met aandacht voor de privacy. De foto’s worden meteen doorgezet naar het Centraal Justitieel Incassobureau . „Dit kan ook worden gebruikt om kentekens uit te lezen of om te zien of iemand bijvoorbeeld een vuurwapen in de hand heeft”, stelt Van Haeften. „Het uitlezen van uren aan camerabeelden kost te veel tijd. Het scheelt een slok op een borrel als slimme technologie aangeeft waar iets aan de hand is.” Hij oppert dat camera’s op strategische plekken kunnen worden ingericht met slimme technologie. „Wij roepen de burgemeester op om hierover met de driehoek in gesprek te gaan”, besluit Van Haeften.

De Graaf vindt dat politieagenten zich vooral bezig moeten houden met politiewerk. „En minder met evenementen, demonstraties, beveiliging en zaken als vervoer van verwarde personen. Het schoenmaker blijf bij je leest-principe. Zeker omdat wij kampen met een capaciteitstekort.”