Haagse VVD in het nieuws: ’Problemen met integreren’

Telegraaf, vrijdag 20 maart 2020

door Tanja Verkaik

Het inburgeren van Syrische statushouders gaat niet over rozen doordat het aanbod van taalscholen niet op orde is en de kwaliteit te wensen over laat. De wil is er wel.

Dit blijkt uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Het Haagse VVD-raadslid Jan Pronk luidt de noodklok. „Wat gaat het gemeentebestuur in Den Haag doen om de integratie zo snel mogelijk vlot te trekken?”

„De gemeente moet werken met kortere aanbestedingen voor taalscholen, deze resultaten vergelijken en evalueren”, zegt Pronk. „Houd als gemeente vinger aan de pols en kijk welke taalschool de hoogste kwaliteit levert.”

Taalschool
Uit de uitkomsten van het rapport Syrische statushouders lopen vast in Nederlandse papiercultuur van het SCP blijkt onder meer dat de markt van taalscholen ondoorzichtig is, dat er weinig contacturen zijn en het niveau van docenten te wensen overlaat. „Maak Syriërs wegwijs in het vinden van een geschikte taalschool”, maant Pronk, die al eerder het Initiatiefvoorstel Integratie aanbood aan het stadsbestuur. „Dit rapport bevestigt wat in deze visie staat. Je wilt niet dat mensen vol goede moed in ons land aankomen en direct verdwijnen in de anonimiteit van een uitkering. Deze mensen moeten niet lethargisch op de bank hangen, maar het gevoel krijgen dat ze nuttig zijn.”

Contacturen
Wat de VVD betreft mag het taalniveau naar een hoger niveau worden getild en moeten er meer contacturen in de weekenden en avonduren op taalscholen zijn. „Zodat deze mensen ook direct aan de slag kunnen naast het leren van een taal.” Hij vindt het een goede zaak als statushouders in de praktijk een vak leren onder begeleiding van een leermeester.

Syriërs geven in het rapport aan dat bij de toewijzing van de woonplaats rekening wordt gehouden met hun leefstijl, kennis en vaardigheden. Iemand die bijvoorbeeld graag wil studeren is beter af in de stad. Daar sluit het VVD-raadslid zich bij aan. „Neem de kennis en kunde serieus. Op de werkvloer kun je de geleerde taal ook meteen in de praktijk brengen.” Binnenkort verschijnt een integratiebrief van wethouder Bert van Alphen. „Dit zijn stevige problemen. Ik verwacht daarom ook een stevige aanpak van het college”, besluit Pronk, die schriftelijke vragen stelt aan het college.