Haagse VVD in het nieuws: ‘Politiek boos om verlies van werk Hofstad Security’

Dinsdag 23 februari – Jorina Haspels, AD

Hofstad Security is een typisch Haags bedrijf. Maar nóg een zomer de boulevard of de Haagse Markt beveiligen zit er niet in. Het bedrijf verloor een Europese aanbesteding aan Amsterdammers. Hoe is het mogelijk, reageren politici boos. Nu is het dit bedrijf, straks weer een ander.

Hagenaar Cees Hofland richtte 12,5 jaar geleden het beveiligingsbedrijf Hofstad Security op. Zijn werknemers zijn voor 99,5 procent Haags, vermoedt Hofland. Maar meer nog: hij haalt zijn werknemers voor een flink deel uit een samenwerking met Den Haag Werkt, het werk- en ontwikkelbedrijf van de gemeente dat inwoners die al lang geen werk hebben aan een baan helpt. Ook voortijdige schoolverlaters vinden de weg naar het bedrijf.

Voor de gemeente Den Haag beveiligen ze al jaren bijvoorbeeld het strand, de Grote Markt of de Haagse Markt en zijn ze in de hofstad marktleider in het beveiligen van evenementen. Nu lijkt het bedrijf haar klussen, die ze al jaren uitvoert, te verliezen. Afgelopen jaar schreef Den Haag een Europese aanbesteding voor drie beveiligingsprojecten uit: de Haagse Markt; een speciaal beveiligingsteam, het zogenoemde SUS-team, op de boulevard van Scheveningen en crowdmanagement op Scheveningen. De voorlopige gunning ging naar een Amsterdams bedrijf. Hofstad Security eindigde volgens eigenaar Cees Hofland als nummer twee.

Zuur

Tot groot ongenoegen van Haagse politici. Van links tot rechts vinden ze dat de gemeente hiermee een fikse fout maakt. Bedrijven als Hofstad Security zou Den Haag moeten ondersteunen, zeggen VVD, Groep de Mos, CDA en PvdA. ,,Hoe is het mogelijk en hoe zuur is het. Je schakelt een hele groep mensen uit die in Den Haag aan het werk waren”, zegt Judith Oudshoorn (VVD). ,,Het zijn mensen die in de stad hun geld verdienen. Ze geven het hier ook in de stad uit”, meent Bülent Aydin (PvdA). ,,Juist dit soort bedrijven moet je koesteren en ondersteunen”, vindt Kavish Partiman (CDA).

Het gaat de raadsleden niet alleen om Hofstad Security. Een voor een stellen ze dat het probleem rond Europese aanbestedingsprojecten breder is dan alleen het beveiligingsbedrijf. De gemeente is verplicht als het om grote projecten gaat waar veel geld mee is gemoeid, een breed aanbestedingstraject uit te schrijven. Ze kan lokale betrokkenheid van bedrijven wel laten meewegen. ,,Maar in de praktijk krijg je vaak grote bedrijven, en kunnen onze eigen zzp’ers of mkb-bedrijven het vergeten”, betreurt Aydin.

Ontlopen

Daar komt bij, stellen de politici, dat het mogelijk zou zijn geweest om de verplichte Europese aanbestedingsregels te ontlopen. ,,Ruk het project uit elkaar in kleinere stukken, zodat de bedragen lager zijn en je het meervoudig onderhands kan aanbesteden”, zegt Partiman. ,,Niet om regels te omzeilen, maar je wilt toch dat het geld dat je als gemeente uitgeeft, zoveel mogelijk in de lokale economie terechtkomt?” zegt Aydin.

Een ontstemde Oudshoorn: ,,Je hebt als gemeente al niet zoveel touwtjes om aan te trekken, maar als je er een hebt, maak er dan gebruik van.” Het staat ook haaks, meent Oudshoorn, op een uitspraak van de raad afgelopen jaar dat de gemeente Den Haag lokale ondernemers waar mogelijk moet steunen.

Het gaat om een voorlopige gunning. Hofstad Security heeft hiertegen bezwaar aangetekend. Begin maart beslist Den Haag wat ze met deze bezwaren doet. Tot die tijd gaat de gemeente niet in op vragen rond de aanbesteding.