Haagse VVD in het nieuws: ‘Ontheffing ijscoman Moes is ‘slechts’ tweee jaar geldig

Woensdag 17 februari – Ilah Rubio, AD

De bekende Haagse ijscoman Moes is stomverbaasd. In december bedong de gemeenteraad dat hij en andere ijscomannen een ontheffing krijgen voor hun oldtimers. Nu heeft hij te verstaan gekregen van de gemeente dat die ontheffing slechts tijdelijk is. Ook wil die dat hij binnen twee jaar zijn historische ijskar alsnog ombouwt. Raadsleden zijn boos.

Sinds kort geldt er in Den Haag een milieuverbod voor oude, vervuilende brom- en snorfietsen. Om ijs te kunnen blijven verkopen in het centrum van Den Haag moest Moes zijn klassieke ijskar vervangen of er een elektrische motor inbouwen. De ijscoman, die jaren met zijn zoon op het Binnenhof en voor Paleis Noordeinde staat, gaf aan dat hij daar financieel niet toe in staat was en dreigde ermee te stoppen.

Hij kreeg al snel steun vanuit de raad en stad. De gemeenteraad eiste in een motie dat er alsnog een ontheffing zou komen voor de ijscomannen met een ambulante standplaats, die met hun voertuigen tot het cultureel mobiel erfgoed behoren. Eind goed al goed, leek het dus.

Maar gisteren kreeg Moes in een mail dus te horen dat de ontheffing slechts wordt afgegeven voor twee jaar. ,,In die tijd kan de oude brom- of snorfiets schoner worden gemaakt. Bijvoorbeeld door de 2-takt motor te vervangen door een 4-takt motor of een elektrische motor. Of het voertuig kan worden vervangen voor een ander (schoner) voertuig”, aldus de gemeente.

Raadslid Ralf Sluijs van Groep de Mos is woedend op wethouder Liesbeth van Tongeren (Duurzaamheid). ,,Dit is niet waar de motie toe heeft opgeroepen”, zegt hij verontwaardigd. ,,We hebben gezegd dat hij een ontheffing zou krijgen, en niet voor twee jaar. De wethouder moet gewoon volgen wat de raad heeft gezegd. Ze moet niet gaan denken voor de raad. Die ontheffing is voor onbepaalde tijd.”

Moes en zijn zoon Martijn zijn teleurgesteld. ,,Dit is gewoon uitstel van executie”, zegt zijn zoon. ,,Wij zijn hier niet blij mee”, zegt Moes. ,,Ik dacht dat het voor altijd was.” Geld voor nieuwe motoren is er niet omdat de toeristen ook dit jaar waarschijnlijk wegblijven. ,,Dit jaar verwachten we sowieso minder inkomsten vanwege corona.”

Een woordvoerder van Van Tongeren geeft aan dat de ontheffing weliswaar voor twee jaar wordt gegeven, maar dat dit niet betekent dat de ijscomannen daarna geen recht meer hebben op een ontheffing. ,,We hebben alleen aangegeven dat deze ontheffing voor twee jaar geldt.”

Dat er ook iets staat over het vervangen van de vervuilende motoren, is volgens haar omdat Den Haag nog steeds de ambitie heeft om de lucht in de stad schoner te maken. ,,Er komt ook een subsidieregeling aan voor deze ondernemers om hun driewielige tweetakt om te bouwen naar een viertakt of naar elektrisch. In die twee jaar willen we ze graag op weg helpen naar een schoner alternatief.”

De VVD wil snel in gesprek met de wethouder. ,,Want dit is natuurlijk niet wat de motie bedoelt”, zegt raadslid Chris van der Helm. ,,Wat ik lastig vind is dat zo’n groene wethouder weinig oog heeft voor de gevolgen van de duurzaamheidsmaatregelen voor deze groep kleine ondernemers. Die draaien gewoon niet genoeg omzet om grote investeringen te doen.”

Not amused

Pieter Grinwis van de ChristenUnie/SGP is not amused. ,,Ze blijft het dus proberen”, zegt hij zuchtend over Van Tongeren. ,,Ze voert de motie gewoon niet uit. Maar zo zijn we niet getrouwd. Als ze denkt hiermee weg te komen, is ze aan het verkeerde adres bij deze raad. Het is drammerige milieupolitiek op de vierkante millimeter. Ook ons laatste mobiele erfgoed met een tweetakt motor moet verbannen uit de stad.”