Haagse VVD in het nieuws: ‘Onrust op de Fred door overlast’

Omwonenden van het Haagse Frederik Hendrikplein zijn de overlast van jongeren beu. Die gebruiken er drugs, lachgas en alcohol. Ook is sprake van vandalisme en wordt het groen rond het plein gebruikt als openbaar toilet. Bewoners die er wat van zeggen, zouden worden bedreigd en geïntimideerd.

,,We spreken de jongeren en de leveranciers aan op hun gedrag, maar het antwoord is veel schelden en gewoon de muziek harder zetten. De leveranciers gaan verder en geven aan dat we ons hier als bewoners niet mee moeten bemoeien en dat ze weten waar je woont”, vertelt buurtbewoner Hans Hodes. Volgens hem staan er ‘s nachts soms wel dertig feestvierende jongeren voor zijn woning . Veel buren voelen zich volgens hem onveilig.

VVD-raadslid Judith Oudshoorn vindt de situatie onacceptabel. ,,Ik ben geschrokken van de wetteloosheid. Op dat plein horen kinderen te spelen en gezinnen te genieten van de zon en daar horen geen drugs, lachgaspatronen en dealers bij. Er zijn zelfs vechtpartijen geweest tussen dealers, waardoor bewoners met hun kinderen geschrokken moesten vluchten.” Zij roept de gemeente op de situatie zo snel mogelijk aan te pakken.

Het plein was tot vijf jaar geleden in bezit van jonkvrouw Van der Goes. Na haar overlijden is het overgedragen aan de gemeente, zodat de buurt mee kan genieten van het ruim opgezette plein met zijn flora, fauna en kunst. Maar sinds de openstelling vinden er volgens bewoners geregeld incidenten plaats.

Hoger hek

In een brief aan de gemeente doen bewoners hun beklag, maar komen zij ook met oplossingen. Ze pleiten voor een hoger hek dat ze zelf kunnen openen en afsluiten. ,,Mooi om te zien dat zij zelf met oplossingen komen,” zegt Oudshoorn. ,,Het enige wat het college nu nog moet doen, is ze uitvoeren.”