Haagse VVD in het nieuws: Onderzoek naar engste plekken voor vrouwen als de avond valt

Algemeen Dagblad, maandag 22 maart 2021

door Ingrid de Groot

De engste plekken waar vrouwen van Den Haag zich in het donker onveilig en onbehagelijk voelen, zijn het fiets- en voetpad bij de Koekamp, de Geysterenweg, Stamkartplein en Johannah Westerdijkplein. Ook het Leermansplein em de Waterkant van de Mient tussen de Valkenboskade en Kamperfoelistraat geven een niet-pluisgevoel.

Drie vrouwelijke gemeenteraadsleden van de VVD, Ayse Yilmaz, Det Regts en Judith Oudshoorn hebben een groot onderzoek gedaan en gepeild via Facebook welke plekken in de stad liefst worden gemeden door meisjes en vrouwen in de avond. Daar rolden zestien griezelige plekken uit.

,,Ik denk dat er geen vrouw is in het leven, die géén ongemakkelijke situatie heeft meegemaakt in het donker op straat”, vertelt Judith Oudshoorn die instructies aan haar dochters geeft hoe ze veilig moeten fietsen. ,,We hebben het er vaak over.”

Het raadslid staat haar mannetje, maar stelt dat zij na een late gemeenteraadsvergadering zelf ook waakzaam is. ,,Ik ben niet bang, maar ik ben ook niet dom”, zegt ze over de risico’s om lastiggevallen te worden op stille, donkere plekken. ,,Jan Pronk (VVD-raadslid. red.) brengt mijf voor de veiligheid altijd thuis. En als Jan niet kan, fiets ik door de Scheveningse bosjes naar huis – dat is de kortste route. Maar dan bel ik onderweg ook mijn man, die dan aan de lijn blijft.”

De VVD wil dat de gemeente meer verlichting plaatst op donkere plekken, zodat er meer licht én overzicht is.

Scheveningseweg

Ayse Yilmaz is de initiator van het onderzoek. De politica vertelt dat ze graag wandelt en niet gauw bang is op straat. ,,Maar de Schevening- seweg doe ik ‘s avonds niet op mijn looproute”, vertelt ze. Die weg is donker en verlaten. ,,Te stil.”

Op de lijst met zestien engste plekken staat ook nog het fietspad aan de Prof. BM Teldersweg, en de buurten Leyenburg en Oostbroek-Noord.