Haagse VVD in het nieuws: ‘Nergens een plek om aan te leggen met mijn boot’.

Illah Rubio – vrijdag 25 september

Eigenaren van bootjes in Den Haag hebben de grootste moeite om dicht bij huis een goede aanlegplek te vinden. De recreanten moeten hun vaartuig vaak noodgedwongen kilometers verder aanmeren, terwijl er ogenschijnlijk genoeg plek is in de Haagse wateren.

De VVD, die vindt dat Hagenaars moeten kunnen genieten van de Haagse grachten, wil dat er extra ligplaatsen komen voor bootjes in de stad. Caroline van Kordelaar kocht vier jaar geleden een 60 jaar oud open bootje om lekker mee te gaan varen. De Haagse gebruikt het bootje vaak om er met haar gezin door de grachten van Den Haag te varen. ,,Mijn jongens hebben hier leren roeien.” Vanuit haar woning aan de Wassenaarseweg kan ze met het stalen bootje naar de Koninginnegracht varen of de andere kant op richting het Malieveld.

Alleen is er één probleem: ze kan haar bootje nergens in de buurt kwijt. Want in haar nabije omgeving zijn er nergens aanlegplekken voor dit soort kleine vaartuigen. Niet ver bij haar om de hoek is er wel één, bij landgoed Oostduin. Maar daar mag ze haar boot niet aanmeren. Er liggen weliswaar twee andere bootjes in het water, maar die worden gedoogd. Andere bewoners moeten hun vaartuig elders ‘parkeren’, anders krijgen ze een boete.

Watersportvereniging

Van Kordelaar is al jaren bezig om toestemming te krijgen voor een openbare aanlegplek voor het landgoed, maar de gemeente werkt hier niet aan mee. Volgens haar zit de stichting die verantwoordelijk is voor het landgoed namelijk niet te wachten op zo’n aanlegplek. De angst is dat er allemaal slecht onderhouden bootjes komen te liggen. Maar Van Kordelaar denkt dat dat wel meevalt. Zij heeft tevergeefs voorgesteld om een watersportvereniging op te richten die toezicht gaat houden.

Haar bootje ligt nu in de Binckhorst. Dus elke keer als ze wil varen, moet ze eerst enkele kilometers met de auto daar naartoe rijden. Niet alleen kost dat veel moeite, maar het is ook niet echt duurzaam. ,,Bovendien is het erg duur. Het kost ons nu 700 euro per jaar.”

Terwijl de oplossing volgens haar simpel is. ,,Dit loopt gewoon dood”, wijst ze naar het water voor het landgoed. ,,Hier kun je best wat bootjes neerleggen. Er worden er nu ook twee gedoogd.” Het kost de gemeente verder niks, behalve twee ringen in de betonnen wand. Een aanlegsteiger is niet eens nodig, aldus Van Kordelaar.

Haagse grachten

De VVD in Den Haag is het met haar eens. Raadslid Ayse Yilmaz krijgt meer signalen binnen van inwoners voor wie het lastig is om dicht bij huis een goede aanlegplek te vinden. Zij vindt dat Hagenaars zo veel mogelijk moeten kunnen genieten van de Haagse grachten. Wat haar betreft komen er dan ook snel wat meer ligplaatsen voor bootjes in de stad.

Yilmaz wijst erop dat veel mensen, vanwege corona, zijn gaan varen. Het is dan ook belangrijk dat er meer aanlegplekken komen, zoals langs de Oostduinlaan. In de Poolsterhaven bijvoorbeeld liggen nu alleen rondvaartboten. Daar zouden wat haar betreft ook andere bootjes moeten kunnen liggen.

Het risico op slecht onderhouden bootjes langs de kades, kan volgens haar makkelijk worden voorkomen. In het Westland hebben ze de weesboten-aanpak: eigenaren van slecht onderhouden of half gezonken bootjes krijgen kort de tijd om de situatie van hun boot te verbeteren. Gebeurt dit niet, dan wordt de boot door de gemeente verwijderd. Yilmaz wil dat Den Haag met een soortgelijke aanpak komt. Niet alleen voor de omgeving Oostduinlaan, maar voor alle Haagse wateren.