Haagse VVD in het nieuws: Natte voeten op het Koningsplein

Telegraaf, woensdag 24 maart 2021

door Tanja Verkaik

Bewoners halen constant natte voeten op het Koningsplein in Den Haag na regenbuien. „Het water loopt nauwelijks weg”, zegt Bart de Liefde. „Na een flinke plensbui staan er heel vaak diepe plassen. Wij willen dat het plein een opknapbeurt krijgt.”

Een opknapbeurt van het plein en de omliggende straten is broodnodig, zo vinden de omwonenden. „Als het heeft geregend, moet je echt laarzen aantrekken”, zegt bewoner Sonja Wekema. „Er ontstaan ook regelmatig sinkholes onder parkeerplaatsen.”

Bij sinkholes gaat het om het instorten van de grond door een gat. ,,Die worden dan dichtgegooid, maar er bleek een lekkage te zijn in het riool. Ook werden er in die sinkholes rattennesten ontdekt. Ik had er zelfs eentje in mijn toilet: doodeng.” Om die reden willen de bewoners ook dat de gemeente het riool nu eens goed onder de loep neemt om het water- en rattenprobleem aan te pakken.

’Situatie verloedert’

„Het is gewoon zonde, want als het plein volstaat met water kunnen we minder gebruik maken van het Koningsplein”, zegt De Liefde, die aan het plein woont. „Er wordt juist heel veel gebruik van gemaakt.” Ondanks pogingen om de problematiek bij het Haagse stadsbestuur aan te kaarten, zit er te weinig schot in de zaak, vindt hij. „Af en toe wordt er een pleister geplakt, maar de herinrichting van het Koningsplein is inmiddels al zo’n tien tot vijftien jaar geleden. Het wordt weer eens tijd, want de situatie verloedert.”

Naast de zompige ondergrond is ook de verkeerssituatie onveilig rond het Koningsplein. ,,Zeker voor spelende kinderen. Mensen rijden te hard en negeren het eenrichtingsverkeer van het plein richting de Koningin Emmakade. Dat is echt een gevaarlijk punt. Ook is de parkeerdruk erg hoog”, zegt Wekema.

Drempels

„Maak oversteekplaatsen en drempels”, zegt De Liefde, die ook pleit voor een verruiming van het betaald parkeren. „Vanaf zes uur ’s avonds is het pas betaald parkeren, terwijl in andere wijken een ander parkeerregime geldt. Dus staat het hier overdag vol met allerlei busjes van bijvoorbeeld bedrijven. Dat geeft overlast voor de bewoners.”

Ayse Yilmaz van de VVD kaart het drassige plein aan bij het stadsbestuur middels schriftelijke vragen. „Het is tijd om na ruim tien jaar dit plein weer eens aan te pakken en integraal te kijken naar dit gebied. Toegankelijkheid speelt ook een rol. Iedereen moet er gebruik van kunnen maken. Net als een auto moet een plein af en toe ook weer eens een grote beurt”, aldus het raadslid, die ook aandacht vraagt voor de verkeerssituatie in de buurt.