Haagse VVD in het nieuws: ‘Monument mag niet verpauperen’

Door Tanja Verkaik, 01/09/20

De verpaupering van monumentale panden in Den Haag moet stoppen. Dat vinden VVDraadsleden Jan Pronk en Judith Oudshoorn, die zich met name zorgen maken over de staat van de rijksmonumenten aan de Eisenhowerlaan 132 en Alexanderstraat 19 in Den Haag. „De panden zien er niet uit en dat brengt de monumentale status in gevaar”, stelt Pronk.

Het pand aan de Eisenhowerlaan is eigendom van Saoedi-Arabië en vermoedelijk geldt dit ook voor de Alexanderstraat. „Veel ramen aan de Eisenhowerlaan zijn eruit, kozijnen zijn kapot en het pand dat al tien jaar leegstaat is vreselijk verwaarloosd”, zegt Oudshoorn. „Dit is een stukje geschiedenis, verval moeten we niet zomaar accepteren. Het is kwalijk dat er zo wordt omgegaan met ons erfgoed.” „De gemeente moet contact opnemen met de pandeigenaren en als dat niet werkt een aanschrijving sturen om de eigenaar te verplichten om het pand op te knappen”, vindt Pronk. „Als je als ambassade ervoor kiest om een monumentaal pand te betrekken, hoort daar onderhoud bij. Deze panden zijn absoluut een doorn in het oog.”

De raadsleden vinden het ’kwalijk dat er zo wordt omgesprongen met erfgoed’ en vragen met schriftelijke vragen opheldering aan het college. „Het is niet de eerste keer dat de raad  aandacht vraagt voor verpauperde panden van ambassades. Er zal echt een strijdplan moeten komen”, besluit Oudshoorn. Pronk wil weten welke instrumenten de gemeente ter beschikking heeft om eigenaren van monumenten aan te sporen onderhoud te doen. „Er moet nu actie komen, want dit moet je niet willen.”