Haagse VVD in het nieuws: ‘Korte metten met fraudeurs in 070’

Haagse VVD in het nieuws: 'Korte metten met fraudeurs in 070' 1

De Haagse VVD vindt het zeer zorgelijk dat op zo’n grote schaal misbruik wordt gemaakt van belastinggeld door arbeidsmigranten en wil ook op lokaal niveau opheldering van de wethouder.

Poolse arbeidsmigranten frauderen op grote schaal met werkloosheidsuitkeringen. Ze gebruiken valse handtekeningen, nepsollicitaties en adresfraude om duizenden euro’s aan uitkering te innen, terwijl ze ondertussen in Polen aan het werk zijn of vakantie vieren. Dat blijkt uit een onderzoek van Nieuwsuur. Zo’n 30 procent van de Polen die een uitkering ontvangt woont niet in Nederland.

VVD-raadslid Judith Oudshoorn-Van Ginderen: ‘’Ik vind het zeer verontrustend dat op zo’n grote schaal misbruik wordt gemaakt met ons belastinggeld. Dit moet echt zo snel mogelijk stoppen. In Den Haag wonen veel buitenlandse arbeidsmigranten. Ik wil daarom dat de wethouder snel ingrijpt, want dit kan echt niet.’’

De fractie wil dat het college de aanpak van uitkeringsfraude gaat intensiveren en extra controles gaat uitvoeren. Ook wil de Haagse VVD dat onderzoek gedaan wordt naar malafide Poolse administratie- en boekhoudkantoren die de Polen bijstaan bij het plegen van uitkeringsfraude. Tot slot wil de VVD-fractie dat de wethouder in samenwerking met het UWV de lekken in het systeem dicht en de regels aanscherpt, zodat frauderen met uitkeringen onmogelijk wordt gemaakt.