Haagse VVD in het nieuws: ‘Korte metten met duistere steegjes’

Telegraaf, vrijdag 19 maart 2021

door Tanja Verkaik

DEN HAAG Pak donkere straten en naargeestige steegjes in Den Haag aan die het veiligheidsgevoel aantasten. De VVD deed een oproep via sociale media en kreeg zeventien locaties binnen die volgens bewoners moeten worden aangepakt.

Het wandel- en fietspad langs de Koekamp, de Schenktunnel richting Bezuidenhout, het Zieken, het fietspad lang de B.M. Teldersweg en het Stamkartplein. Dit is een selectie van de locaties die werden genoemd.

„Met ingrepen in de openbare ruimte, zoals betere verlichting, kun je het veiligheidsgevoel al op veel van deze plekken vergroten”, zegt raadslid Ayse Yilmaz, die samen met Det Regts en Judith Oudshoorn schriftelijke vragen stelt aan het stadsbestuur. „In natuurgebieden is fellere verlichting vaak geen optie, maar daar kan met communicatie veel worden gedaan. Bewegwijzering naar andere alternatieve routes”, geeft Yilmaz als voorbeeld. Ook moet er bij de inrichting van nieuwe wijken en straten al rekening worden gehouden met sociale veiligheid. „Geen kelderboxen op de begane grond en het liefst balkons aan de voorkant.”

Sofie loopt samen met haar haar vriendin Natasja regelmatig een rondje door het Scheveningse Bos. „Ook geen fijne plek als het donker is. Ik merk dat ik bepaalde plekken vermijd na bepaalde tijdstippen omdat het te donker is.” Zij is blij dat de VVD in actie komt.

Aanleiding voor de schriftelijke vragen is de moord op de Londense Sara Everard, die begin deze maand ’s avonds werd ontvoerd op straat en vijftig kilometer verderop dood werd aangetroffen. „In Den Haag willen dit soort situaties voorkomen”, zegt Yilmaz, die het stadsbestuur ook vraagt om te kijken naar zogenaamde ’Safe Streets’ waar al in enkele gemeenten mee wordt gewerkt. Daarbij gaat het om de vraag hoe een buurt of plein zo wordt ingericht dat die voor iedereen veilig is.

Daarnaast kan een gemeentelijke bewustwordingscampagne helpen. „Zodat je weet wat je moet doen als je in een onveilige situatie komt. En spreek ook mensen aan als je denkt dat een situatie niet pluis is door te vragen of alles goed gaat.”

Zelf mijdt Yilmaz ook plekken in de avond. „De Scheveningse Bosjes. Ook moet er echt iets gebeuren aan de Schenktunnel. Ik zie liever een fietsbrug over het spoor dan onderdoor.” De lijst met plekken is volgens het raadslid nog niet af. Onveilige plekken kunnen worden gemeld via de sociale media van de VVD.