Haagse VVD in het nieuws: ‘Koop bij lokale ondernemers’

Álgemeen Dagblad, maandag 30 maart 2020

door Ilah Rubio

Middenstanders beginnen de gevolgen van het coronavirus steeds duidelijker te voelen. Nu veel winkels hun deuren hebben gesloten, komen er steeds minder klanten. Om te voorkomen dat lokale ondernemers massaal omvallen, worden er allerlei initiatieven opgestart om de middenstanders te ondersteunen.

In Den Haag is het deze middag in de altijd zo gezellige Piet Heinstraat akelig stil. Meerdere winkels in de bekende winkelstraat zijn dicht. Eigenaren van de winkels die nog wel open zijn, wachten hoopvol op klanten. Elies van Laer van WNKL Den Haag, die lifestyle-artikelen, cadeaus en speelgoed verkoopt, is een van hen. Zij is vandaag pas om 12.00 uur opengegaan. ,,Normaal ben ik om 10.00 uur open, maar dat heeft nu geen enkele zin.”

Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn er namelijk niet veel klanten meer. ,,Het is heel wisselend. Gisteren had ik nauwelijks klanten, woensdag iets meer. Jij bent de eerste vandaag”, zegt ze lachend. ,,Het straatbeeld wordt ook steeds leger. Alle horeca is dicht en nu ook de kapper tegenover mij.”

Website lanceren

De VVD in Den Haag wil dat de gemeente kleine middenstanders als Van Laer helpt met de online verkoop van hun producten. ,,Het doel hiervan is dat de inwoners van Den Haag die hun boek of puzzel nu niet bij de lokale boekwinkel of de lokale speelgoedwinkel kunnen kopen, dit nu gewoon thuis op de bank online kunnen bestellen”, legt raadslid Judith Oudshoorn uit. De gemeente zou hiervoor een website kunnen lanceren. Waar lokale ondernemers zich bij kunnen aansluiten om zo toch hun producten aan te bieden, aldus Oudshoorn.

,,De Haagse retail had het al niet makkelijk en de coronacrisis maakt dat alleen maar erger. Mensen gaan, heel terecht, zo min mogelijk de deur uit. Maar ze hebben wel tijd om vanuit huis online te shoppen. Laten wij daarom als gemeente het online shoppen bij de lokale ondernemer stimuleren.” Want het zijn juist die kleine ondernemers die de stad Den Haag maken tot de stad die het nu is. Zij zorgen ervoor dat Den Haag zich onderscheidt van andere steden, benadrukt zij.

,,Ik zou dat wel heel leuk vinden”, reageert Van Laer. ,,En mensen willen best graag lokale ondernemers steunen”, heeft ze gemerkt. ,,Zo’n website zou fantastisch zijn, want dan zijn we makkelijker te vinden. Nu is het allemaal erg versnipperd en doet iedereen individueel wat. Ik kom de spullen ook met alle liefde op mijn fietsje bezorgen”, zegt ze enthousiast.

Of de gemeente Den Haag het voorstel gaat steunen, moet nog blijken. Maar wethouder Saskia Bruines (Economie) toonde de afgelopen weken veel sympathie voor initiatieven om lokale ondernemers te steunen.