Haagse VVD in het nieuws: ‘Illegalen Stayokay Hostel moeten naar land van herkomst’

Maandag 21 december 2020 – AD. Ingrid de Groot

Illegale daklozen die nu op kosten van het rijk vanwege corona onderdak vinden in het Haagse Stayokay Hostel moeten uiteindelijk terugkeren naar hun land van herkomst. Dat vindt de VVD in Den Haag.

,,Natuurlijk moet er nu niemand op straat slapen”, zegt VVD-raadslid Jan Pronk. ,,Maar we moeten wel onderscheid maken tussen de mensen die hier legaal zijn en de mensen die hier illegaal verblijven.”

Het Stayokay Hostel aan de Scheepmakersstraat werd enkele weken geleden op last van het rijk beschikbaar gesteld voor daklozen die op straat, in parkeergarages of onder struiken sliepen. De survival eindigde voor die mensen en ze genieten nu tijdelijk van een eigen bed, maar ook van een dagelijks ontbijt, lunch en diner. Onlangs werd bekend dat ze tot 19 januari in het hostel mogen blijven.

,,We behandelen de mensen als gasten”, vertelde de manager van het StayOkay in deze krant. ,,Mensen knappen op. Ze voelen zich hier veilig.”

Een van de daklozen die in zelfgebouwde tentjes sliep, vertelde dat hij het in zijn eentje goed wist te redden buiten. Het hostel geeft evenwel minder stress . ,,Je kunt elkaar hier helpen.”

Illusie

De gemeente Den Haag en ook Amsterdam en Utrecht hebben het project inmiddels van het rijk mogen verlengen. Rotterdam sloot de tijdelijke opvang, omdat het daklozen die onrechtmatig in Nederland zijn geen valse hoop wil geven.

Pronk van de Haagse VVD waarschuwt voor het creëren van een illusie. ,,Het verblijf van illegalen zou wat de Haagse VVD betreft altijd in combinatie moeten zijn met een voorziening die is gericht op vertrek. Doen we dat niet, dan geven we hun namelijk valse hoop. Want op den duur zullen ze toch terug moeten naar het land van herkomst.”

Het verblijf in een hostel, op kosten van de Nederlandse staat, is volgens hem een onterechte beloning. Maar Den Haag vroeg om verlenging omdat er nu minder overlast is. Er zijn minder wildplassers en er is minder drankmisbruik in het centrum.

De verhalen van de daklozen die tot voor kort in plantsoenen sliepen zijn ondertussen schrijnend. ,,Ik had een huisje samen met een Nederlandse vrouw maar toen die relatie ophield kwam ik op straat terecht. Dat is nu ongeveer een jaar geleden, sindsdien heb ik buiten geslapen”, vertelde Matthias aan Straat Consulaat. Hij hoopt ooit de Nederlandse taal te leren en is dankbaar dat hij nu binnen een plek heeft. ,,Ik was vergeten hoe lekker het is om te douchen en een warm bed te hebben.” Raadslid Pronk merkt dat door corona het werk van veel Oost-Europese arbeidsmigranten op de tocht kwam te staan. De mensen verloren hun slecht betaalde jobs en raakten daarna in Nederland ook hun kamers kwijt.

Uitgebuit

,,Een deel van deze groep verblijft dus in het Stayokay Hostel. Maar een ander deel loopt het risico om uitgebuit te worden en zelfs ten prooi te vallen aan mensenhandel.”

Beide situaties zijn volgens de VVD’er onwenselijk. ,,Daarom moeten we deze mensen proberen te begeleiden naar hun land van herkomst.”

Op veel meer plekken zijn ondertussen hotels beschikbaar gesteld aan daklozen. Dat moet voorkomen dat zij rondzwerven en het virus verspreiden. Mensen die door overheden aan hun lot werden overgelaten, slapen nu prinsheerlijk in goede hotels. Dat speelt onder meer in Parijs, maar ook in de Verenigde Staten.

In San Francisco werd Gilette die sinds 2004 dakloos is bijvoorbeeld onvoorstelbaar gelukkig. De hotelkamer die ze nu heeft, noemt ze een geschenk van God. ,,Eindelijk heb ik wat rust.”