Haagse VVD in het nieuws: ‘Houden zo, dat blauw op straat’

Algemeen Dagblad, donderdag 18 juni 2020

door Lex de Jonge en Jorina Haspel

VVD wil in toekomst minder politie-inzet bij ADO en bij grote evenementen.

De Haagse VVD wil dat er in de toekomst minder politieagenten worden ingezet bij wedstrijden van ADO en bij grote evenementen. De organisaties moeten zelf voor de veiligheid zorgen, meent fractieleider Frans de Graaf.

Sinds de coronacrisis spreekt De Graaf geregeld Hagenaars die blij zijn met zoveel blauw op straat. De Haagse politie kan meer agenten vrijspelen, omdat er nu geen voetbalwedstrijden en grote evenementen zijn, hoorde hij van politiechef Paul van Musscher. ,,Wij willen graag dat er zoveel blauw op straat blijft”, zegt De Graaf.

Politiebond ANPV is dolblij met het voorstel van de VVD. ,,Hier strijden we al jaren voor”, zegt Geert de Jong van de Haagse afdeling. ,,We moeten de verantwoordelijkheid terugleggen waar ze hoort: bij de organisaties van de grote evenementen. Ook gemeentelijke handhavers zouden hierbij een rol kunnen spelen. Zij worden steeds professioneler.”

De VVD kan met haar voorstel op steun rekenen van coalitiegenoot CDA, die benadrukt dat de Haagse politie al vaker aan de bel heeft getrokken. Zo kampt de Eenheid Den Haag met een tekort van honderden politieagenten en pleegt ze roofbouw op haar mensen, zei politiechef Paul van Musscher vlak voor de coronacrisis tegen deze krant. De politie-inzet bij de vele Haagse evenementen en bij de voetbalwedstrijden van ADO Den Haag helpt daar bepaald niet bij.

Hart voor Den Haag kan zich daarom ook wel vinden in het VVD-plan, al noemt de grootste partij van Den Haag het ook ‘een open deur’. ,,Voorwaarde voor het beperken van de politie-inzet is dat de grote evenementen en de wedstrijden van ADO op een veilige manier kunnen doorgaan en dat deze organisaties niet financieel het schip in gaan”, zegt raadslid Arjen Dubbelaar.

Verbaasd
In de evenementenwereld wordt het voorstel met verbazing ontvangen. Guus Dutrieux, organisator van Parkpop, stelt dat hij op zijn festivalterrein sowieso verantwoordelijk is voor de veiligheid. ,,De politie is ondersteunend. Als wij het niet aankunnen dan assisteren zij, maar voor de rest doen we het met onze veiligheidsmensen allemaal zelf.”

De politie heeft de afgelopen jaren al flink wat stappen terug gezet bij grote evenementen als Parkpop, zegt de organisator ook. ,,Wat wij nog meer zelf kunnen doen? Geen idee. Buiten het terrein kunnen we niks, dat mag niet.”

De organisatie van The Life I Live vraagt zich hetzelfde af. Ze heeft naar eigen zeggen al genoeg beveiligingsmensen rondlopen op de avond voor Koningsdag en op Koningsdag zelf. ,,Wij hebben een gemoedelijk festival gecreëerd”, zegt organisator Arthur Pronk. ,,En we doen er ook alles aan om het gemoedelijk te houden. Ik zie niet in wat wij nog meer moeten gaan doen.”

Hij stoort zich aan de timing van de Haagse VVD. ,,Door de coronacrisis is de toekomst van grootschalige evenementen één groot vraagteken. Het is een heel lastige tijd. Dan vind ik het ongepast om dit nu voor te stellen.”

Ook in de Haagse gemeenteraad krijgt de VVD lang niet bij iedereen de handen op elkaar. De Haagse Stadspartij vindt dat de VVD beter landelijk voor meer agenten kan zorgen dan lokaal te gaan ‘rommelen met de beperkte politiecapaciteit’. Coalitiegenoot PvdA en D66 zien ook weinig in het voorstel.

Coalitiegenoot PvdA vindt de politie-inzet vooral een taak van de burgemeester. Mede-collegepartij D66 wil er best kijken naar kijken, ,,maar ik vrees dat dit voorstel vooral het capaciteitstekort bij de Haagse politie verhult.”

ADO Den Haag was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. De KNVB wil er niets over zeggen. ,,Dit is een kwestie voor de lokale autoriteiten”, zegt een woordvoerder.