Haagse VVD in het nieuws: ‘Hartenkreet bewoners gehoord: ongestraft vuurwerk inleveren’

Zaterdag 19 december 2020 – AD, Maaike Kraaijeveld

Wie van zijn vuurwerk af wil omdat het toch niet mag worden afgestoken en thuis bewaren ook niet mag, kan dat in Den Haag ongestraft inleveren op 28 en 29 december. Maar: kom niet met bus of tram want dat is levensgevaarlijk.

Nu door het landelijke vuurwerkverbod bijna alle vuurwerksoorten illegaal zijn, hebben de burgemeesters van de vier grote steden besloten dat alle stadsbewoners ongestraft hun vaak levensgevaarlijke vuurwerk kunnen inleveren. Het gaat om een speciale inleveractie die vergelijkbaar is met het zonder gevolgen kunnen brengen van wapens naar de politie, zoals die acties heel af en toe worden georganiseerd.

In Den Haag kan dat inleveren van vuurwerk op twee dagen: op maandag 28 december van 9 tot 17 uur op het parkeerterrein van het Cars Jeans Stadion en in diezelfde tijd op de parkeerplaats aan de Machiel Vrijenhoeklaan. Op dinsdag 29 december is dat nogmaals op beide plekken mogelijk, ook tussen 9 en 17 uur.

Bewonersorganisaties van onder meer de wijk Laak dringen al lang aan op zo’n inleveractie. Zij voorzien levensgevaarlijke toestanden als mensen met oud en nieuw toch vuurwerk afsteken, ondanks het verbod, of het stiekem thuis bewaren. De politie heeft de afgelopen tijd al zeer zwaar vuurwerk gevonden en weggehaald, dat door mensen onder hun bed werd bewaard. Volgens de hulpdiensten zijn daarmee incidenten voorkomen die voor veel gewonden, zo niet doden zouden hebben gezorgd.

Motie

De hartenkreet van inwoners van Den Haag drong ook door tot de lokale politiek. Frans de Graaf, fractievoorzitter van de VVD in Den Haag, diende een motie in waarin werd aangedrongen op het opzetten van zo’n inleveractie. De motie werd deze week aangenomen en ook burgemeester Jan van Zanen was bereid te onderzoeken of er zo’n actie kon komen zonder juridische gevolgen voor de mensen die met hun vuurwerk gaan komen. Belangrijkste punt was het organiseren van een veilige manier van inzamelen, bewaren en vernietigen van het vuurwerk. Daarover was nog overleg nodig, ook met de drie andere grote steden. De burgemeesters van deze G4 zijn daar samen met het ministerie van Veiligheid en Justitie uit gekomen. Daarna moesten dagen worden geprikt voor de inzameling en de plek waar dat veilig kan gebeuren.

De gemeente waarschuwt dat iedereen met zijn of haar vuurwerk lopend of met eigen vervoer naar het ADO-stadion of de Machiel Vrijenhoeklaan moet komen. Het is niet toegestaan met het openbaar vervoer naar een inleverlocatie te komen. Dat geeft veel te veel risico op ongelukken in bus en tram.

Na de invoering van het landelijk vuurwerkverbod is niet alleen het bezit van verschillende vuurwerksoorten illegaal, ook het thuis bewaren is niet meer toegestaan. Ook niet van vuurwerk dat eerder legaal is aangeschaft.

Strafblad

Bezit kan beboet worden en zelfs een strafblad opleveren. Daarom vinden de burgemeesters van Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht het belangrijk dat iedereen zijn vuurwerk tot 25 kilo kan inleveren, zonder gevolgen. De gemeenten zorgen, samen met specialistische bedrijven, voor een veilige afvoer en vernietiging.

Alle typen kunnen ingeleverd worden. Ook zwaar vuurwerk dat al voor het vuurwerkverbod illegaal was. Het inleveren van consumentenvuurwerk of ander illegaal vuurwerk kan straffeloos in het kader van de pardonregeling. Het ministerie van Veiligheid en Justitie liet dat gisteren al weten. De actie is vergelijkbaar met het inzamelen zonder boete of strafblad van wapens.