Haagse VVD in het nieuws: ‘Gloednieuw hotel mag pas open als garage er is’

Donderdag 18 januari – Lex de Jonge, AD

Het gloednieuwe, iconische hotel op het Noordelijke Havenhoofd op Scheveningen mag niet open. Er zijn geen parkeerplekken voor bezoekers aangelegd, zei wethouder Anne Mulder (Stadsontwikkeling) gisteren. Een oplossing lijkt ver weg.

Het grotendeels glazen hotel van twaalf verdiepingen met zicht op zee zou voor zijn parkeerbehoefte (114 plekken) gebruik gaan maken van een nieuw aan te leggen garage, maar dat project is helemaal stil komen te liggen. Ontwikkelaar VolkerWessels zegt geen afnemer te kunnen vinden voor de parkeergarage. Ook heeft de bouwer last van vuile grond.

Voor hoteleigenaar Intell Hotels lijkt het een klein drama. Een woordvoerder van het bedrijf denkt op 1 maart gewoon open te kunnen. ,,We hebben nog tien dagen om alles klaar te maken. En dan is het zover”, zegt hij. ,,Onze gasten kunnen voorlopig even gebruikmaken van het parkeerterrein van het Noordelijke Havenhoofd, hier.”

Keiharde voorwaarde

Maar zo eenvoudig ligt het niet. De parkeergarage is voor de opening van het hotel een keiharde voorwaarde, stelde wethouder Mulder gisterochtend in een politiek debat over de kust. ,,De garage komt nu niet van de grond. En dus mag het hotel niet open.”

De wethouder zit in een spagaat, erkende hij openhartig. Mulder zou best mee willen werken aan tijdelijke parkeerplekken, maar vreest dat de nieuwe parkeergarage er dan helemaal niet meer komt. ,,VolkerWessels heeft helaas geen bouwplicht”, zei hij.

Het stadsbestuur zou de portemonnee kunnen trekken om het project weer op gang te brengen, maar daar moet de Haagse politiek niets van hebben. ,,Dan geeft u een totaal verkeerd signaal af”, zei Robert Barker van de Partij voor de Dieren. Jan Pronk van de VVD is evenmin voor: ,,Ik snap dat partijen de problemen op de gemeente willen afwentelen, maar die is geen deelnemer aan het project. Laat de hoteleigenaar en de projectontwikkelaar het zelf uitvechten.”

Maar dat geeft wel het risico dat er mogelijk erg lang niks gebeurt op het Noordelijke Havenhoofd, waar ook bedrijven, restaurants en recreatiewoningen moeten komen, zo waarschuwde wethouder Mulder. ,,Als u over die parkeergarage zegt: dit is niet ons probleem, dan zeg ik u: het wordt wel ons probleem, want dit gebeurt in onze stad.”

Voor de politiek kwam de mededeling over de problemen op het Noordelijk Havenhoofd als een schok. Het is niet de eerste keer dat een projectontwikkelaar Den Haag in problemen brengt, omdat er contractueel geen bouwplicht was afgesproken. Om die reden moest het Haagse stadsbestuur al eens bijspringen om de woontorens op het Koningin Julianaplein naast station Den Haag Centraal door te laten gaan. Ook klaagt de politiek geregeld over de extra kosten die projectontwikkelaar VolkerWessels Den Haag in rekening brengt als er financiële tegenvallers zijn.

Garanties

Wat er nu gaat gebeuren, is nog onduidelijk. Zeker is dat wethouder Anne Mulder eerst een garantie wil hebben dat de parkeergarage gebouwd gaat worden, voordat het Intell Hotel open mag. De VVD’er beloofde de Haagse politiek tijdig in te lichten over de plannen, voordat hij een besluit neemt. ,,Ik zal u niet achteraf verrassen”, zei hij.

De extra parkeergarage in de haven is hard nodig, omdat er volgens plannen van de vissector en de gemeente in de toekomst veel restaurants, bedrijfsruimtes, toeristen en recreatiewoningen bijkomen. In totaal zou de nieuwe garage daarom ruim 800 parkeerplaatsen moeten hebben.