Haagse VVD in het nieuws: ’Geld willekeurig over balk gesmeten’

Telegraaf, donderdag 10 september 2020

door Tanja Verkaik

„Het lijkt of er willekeurig geld over de balk wordt gesmeten met de Regiodeal Den Haag Zuidwest”, zegt fractievoorzitter Frans de Graaf van de Haagse VVD. Hij vindt dat de effecten van de geselecteerde projecten die de wijken Bouwlust, Morgenstond, Vrederust en Moerwijk sociaaleconomisch moeten versterken, nog te onduidelijk.

Het Rijk heeft 7,5 miljoen euro beschikbaar gesteld en de gemeente 10 miljoen euro voor projecten die de wijken naar een hoger niveau moeten tillen. „Het is goed dat de wethouder slagen wil maken in Den Haag Zuidwest, maar veel projecten zijn maar tijdelijk. Wat zijn de effecten hiervan op de lange termijn?”, vraagt VVD-fractievoorzitter Frans de Graaf vandaag in de Commissie Leefomgeving, waar over de Regiodeal Den Haag Zuidwest wordt gedebatteerd.

Zo wordt er in totaal 80.000 euro gestoken in een pendeldienst naar het Westland. Het gaat om het experiment Vervoersservice Westland, dat bedoeld is om een verbinding tot stand te brengen tussen Den Haag Zuidwest en het Westland om mensen uit de bijstand te koppelen aan werkgevers daar. „De ene wethouder wil iedereen in de stad op de fiets hebben, de andere roept een pendeldienst in het leven”, stelt De Graaf, die dit tegenstrijdig vindt. De VVD’er denkt dat een investering in een fiets een betere besteding is op de lange termijn. „Een afstand van 4 kilometer naar bijvoorbeeld Poeldijk is prima te doen op de fiets. Of ga in gesprek met werkgevers.”

Hij noemt de cursussen digitale vaardigheden van JINC ’sympathiek’.

„Maar in de Visie Digitalisering en Dienstverlening zijn hierover ook al afspraken gemaakt. Is dit hier nog bovenop?”, vraagt De Graaf zich af. Dit geldt ook voor de aanpak van ondermijning in de Jan Luykenlaan. De Weimarstraat werd eerder aangewezen als proeftuin hiervoor.

„Wordt hiermee afgeweken van gemeentelijk beleid?”

Een ander geselecteerd project is de Sociale Supermarkt, een rijdende winkel voor klanten van de Voedselbank. Vanuit de Regiodeal wordt hiervoor 134.000 euro uitgetrokken. „In Den Haag Zuidwest zitten ook veel lokale ondernemers. Het moet niet zo zijn dat de Sociale Supermarkt een concurrent wordt van deze winkels. Je zou ook kunnen denken aan voedselbonnen die je kan inleveren bij de lokale groenteboer, bijvoorbeeld.”

De Graaf wil onder meer weten wat de looptijd is van de diverse genoemde projecten.