Haagse VVD in het nieuws: Geen maaltijd maar een tientje

Algemeen dagblad, vrijdag 5 maart 2021

door Ilah Rubio

Duizenden Hagenaars die tijdens de komende verkiezingen de stembureaus bemensen, krijgen géén maaltijd van de gemeente aangeboden. De VVD is woest.

De afdeling die het eten verzorgt is er door de gemeente op gewezen dat de maaltijden niet voldoen aan de gestelde voorwaarde, namelijk dat die vegetarisch moeten zijn.

De Partij voor de Dieren in de gemeenteraad eiste vorig jaar al dat de gemeente rekening houdt met de dieetwensen van stembureauleden. Eerder nam de raad al een voorstel aan om op gemeentelijke bijeenkomsten standaard vegetarisch eten aan te bieden. Maar omdat dit op korte termijn niet meer te regelen zou zijn vanwege de coronamaatregelen, is nu besloten om helemáál geen eten meer aan te bieden.

In plaats van een maaltijdpakket krijgen de 7000 stembusleden nu 10 euro op hun rekening gestort. De VVD is daar verbijsterd over. ,,De raad is akkoord gegaan met vegetarische maaltijden en we willen graag dat die door Haagse ondernemers worden verzorgd”, aldus de liberalen. Dit is volgens de partij juist een enorme kans voor de Haagse horeca, die het vanwege de coronamaatregelen toch al zo zwaar heeft.

De horecaondernemers zouden al hebben aangegeven dit op korte termijn prima te kunnen organiseren. De VVD roept het college daarom op direct in overleg te treden met de Haagse horeca om alsnog de beloofde maaltijden te verzorgen.

Enthousiast

Burgemeester Jan van Zanen liet gistermiddag alvast weten dat hij op deze korte termijn geen mogelijkheid meer ziet om dit te regelen. Hij wijst er ook op dat de meeste stembureauleden enthousiast hebben gereageerd op de vergoeding van 10 euro. Wel zal hij hen vragen om die 10 euro uit te geven bij Haagse horeca.