Haagse VVD in het nieuws: ‘Festivals aan het lijntje gehouden’

23 december 2020 – Tanja Verkaik, Telegraaf

Organisaties van Haagse evenementen als Festival Classique, Rewire Festival en TodaysArt staan te springen om meer duidelijkheid over de evenementensubsidies uit de economiepot voor volgend jaar. „Echt onbehoorlijk dat we al zo lang aan het lijntje worden gehouden”, zegt Daniëlle Koster, voorzitter van de raad van bestuur van Festival Classique.

Festival Classique vreest voor haar voortbestaan als niet uiterlijk in februari uitsluitsel wordt gegeven over de 100.000 euro die werd aangevraagd voor het festival. „Bied snel duidelijkheid aan middelgrote evenementen voordat we op ons gat liggen. We worden gek van het jojo-beleid: de ene keer horen wij dat er bezuinigd wordt voor 2021, dan weer niet en vlak voor kerst horen we opeens dat de bezuiniging wel door gaat”, zegt Koster. „Dat er bezuinigd moet worden op evenementen weten we, maar nog niet precies hoe voor ons dit uitpakt.”
In de Programmabegroting staat dat het structureel gaat om 1 miljoen euro minder per jaar. In 2021 blijft de gemeente in eerste instantie bijdragen aan evenementen waarmee meerjarige afspraken zijn gemaakt, zoals Parkpop. Er blijft een kleiner bedrag beschikbaar voor eenmalige kleinere bijdragen. Voor evenementen is jaarlijks 1,8 miljoen euro beschikbaar. Voor 2021 is er nog wel 4 miljoen euro vrijgemaakt om de voorgenomen bezuinigingen op te vangen. Er zijn nog andere potjes zoals het Sociaal-economisch Herstelfonds en Promotiefonds.

Verboden

„Op dit moment zijn evenementen door het kabinet verboden en het ziet ernaar uit dat we voorlopig nog niet van het coronavirus af zijn”, zegt een gemeentewoordvoerder. „Er komt in de loop van het nieuwe jaar tijdig meer duidelijkheid. Dit zal afhangen van wat het kabinet besluit met betrekking tot evenementen, maar zal op tijd komen voor evenementen die in de zomer plaatsvinden.”
„Dat horen we al tijden”, reageert Koster. Olof van Winden, directeur TodaysArts, vindt het ’schandalig’ dat er zo weinig zekerheid wordt gegeven. „Den Haag leeft in de tijd van Eline Vere qua budgetten. Op een gegeven moment gaan festivals omvallen.”
VVD-raadslid Judith Oudshoorn en PvdA-raadslid Bülent Aydin sprongen al eerder in de bres voor middelgrote evenementen met een motie waarin grote evenementen de kleinere kunnen helpen met een solidariteitsbijdrage. Die motie werd in september aangehouden omdat er al gesprekken liepen. „Die onzekerheid moet worden weggenomen. Als dat niet gebeurt, schromen wij niet om de motie opnieuw in te dienen.” Aydin: „De voorbereidingen voor evenementen starten nu, zij moeten wel weten waar zij aan aan toe zijn.”