Haagse VVD in het nieuws: ‘Den Haag wil naast Black Friday ook ‘Local Saturday’’

Álgemeen Dagblad, zaterdag 7 maart 2020

door Illah Rubio

Black Friday  en Cyber Monday zijn inmiddels een begrip in Nederland. Als het aan Den Haag ligt, komt daar snel ook een ‘Lokale Zaterdag’ bij. Een dag waarop de lokale middenstand wat extra aandacht krijgt. Unieke lokale winkeltjes en ondernemers maken immers de stad.

Het idee voor zo’n lokale zaterdag komt van VVD-raadslid Judith Oudshoorn, die eind vorig jaar aan het Haags stadsbestuur vroeg of zij de mogelijkheden hiervoor wilde onderzoeken. Wethouder Saskia Bruines (economie) antwoordt nu dat ze  bereid is te onderzoeken of er mogelijkheden zijn voor het organiseren van zo’n Lokale Zaterdag’. De gemeente gaat bij verenigingen en ondernemers inventariseren of hier behoefte aan is.
,,Bij voldoende belangstelling vanuit de ondernemers voor dit initiatief, wordt gekeken hoe de Lokale Zaterdag, in samenwerking met hen kan worden georganiseerd en door de gemeente kan worden gefaciliteerd’’ , aldus de bestuurder.

Sfeer
Volgens Oudshoorn trekken lokale, unieke winkels publiek van buiten de stad en zijn ze goed voor de werkgelegenheid van praktisch geschoolde en ongeschoolde Hagenaars. Tijdens de feestdagen hebben lokale ondernemers bovendien een grote rol in de organisatie van de sinterklaasintocht. Zij zorgen voor de sfeer in winkelstraten en de stadskern, aldus het raadslid.

Oudshoorn wil dat de gemeente zelf ook meer doet om de lokale middenstand te ondersteunen. Volgens Bruines doet Den Haag al het een en ander op dit gebied. Zo kregen ambtenaren dit jaar met kerst een tegoedbon, waarmee ze konden kiezen uit een ruim lokaal aanbod zoals Haagse Schatten, lokale restaurants, typisch Haagse uitjes en andere Haagse producten.

Lijstjes
Ook zijn er diverse marketingcampagnes opgezet. Zo stond een van die campagnes, afgelopen december en januari, in het teken van het promoten van de Haagse Lokale helden.

Bloggers publiceerden top 10 lijstjes, waar met name lokale ondernemers uit de wijken en buurten werden gepromoot.