Haagse VVD in het nieuws: Coronaterrassen moeten horeca deze zomer gaan redden

Algemeen Dagblad, maandag 11 mei 2020

door Jan-Willem Navis

Haagse straten en pleinen moeten de komende zomer worden omgetoverd in speciale ‘coronaterrassen’, zodat meer mensen een hapje en een drankje kunnen doen als de horeca weer opengaat. Dat voorstel doen de coalitiepartijen VVD en D66.

,,Zou het niet mooi zijn als de hele binnenstad verandert in één groot terras, nu we waarschijnlijk toch niet naar de camping in Frankrijk mogen in de zomer”, vraagt VVD-raadslid Judith Oudshoorn. ,,Er zijn genoeg mooie plekken voor popup terrassen, zodat cafés en restaurants iets van de schade kunnen inlopen die ze hebben geleden de afgelopen maanden.”

D66-raadslid Daniël Scheper wil dat de gemeente helpt om de heropenende horeca een steuntje in de rug te geven. ,,Dat kan ook door de openingstijden van terrassen te verruimen.” Zeker in het weekend zouden de terrassen wat langer open kunnen blijven. ,,Dat is niet alleen goed voor de horeca, maar voor de hele stad.” Aan zee is dat sowieso mogelijk. Rijkswaterstaat buigt zich inmiddels over hoeveel groter de terrassen voor strandtenten kunnen.

Afgeslankt

Vorige week woensdag kondigde premier Rutte aan dat de horeca in juni weer, in afgeslankte vorm, open mag. Voorwaarde is wel dat het aantal nieuwe covid-patiënten niet weer snel gaat stijgen.

De vraag is wel hoe dat moet in de horeca, de sector die in Oostenrijk en Italië een belangrijke verspreidingsbron van het virus bleek. Maar corona verspreidt zich in de buitenlucht en in de zon veel minder snel, wijzen studies uit.

Horeca kan door de nieuwe voorschriften de geleden schade normaliter nauwelijks inlopen. Lucien Bastiaan van restaurant WOX aan het Lange Voorhout heeft honderd stoelen, waarvan er straks maximaal 26 tegelijk bezet mogen zijn. Daarom klopte het restaurant aan bij de VVD met het verzoek om het terras uit te mogen breiden, zodat er meer mensen kunnen komen eten.

Dat viel meteen in goede aarde bij raadslid Oudshoorn, die wil dat dit in de hele stad mogelijk wordt: ,,We zijn de afgelopen maanden allemaal binnengebleven om de zorg te ontlasten, laten we dan nu ook wat van de publieke ruimte beschikbaar stellen aan de horeca, die daar zo onder te lijden heeft gehad. In de saamhorige spirit die door corona heerst, denk ik dat cafés, restaurants en omwonenden hierover goede afspraken moeten kunnen maken.”

Op het Lange Voorhout en andere grote pleinen moet ook plek komen voor etablissementen die voor hun eigen deur geen ruimte hebben om uit te breiden, vindt Oudshoorn. ,,Waar plek is: geef die aan de ondernemers, zodat we er met z’n allen iets bijzonders van kunnen maken.” Daartoe is snel duidelijkheid nodig over de spelregels, vinden de twee raadsleden.

Buurtkroeg

Oudshoorn hoopt dat omwonenden die weleens last hebben van het lawaai van de buurtkroeg, komende zomer nog even de corona-saamhorigheid vasthouden. ,,Ze begrijpen hoop ik ook dat leegstand, omdat het café op de fles is gegaan, meer overlast oplevert dan een paar maanden met grotere terrassen. Horeca moet daarom nu voorrang krijgen.”

De woordvoerder van burgemeester Remkes zegt in een eerste reactie dat de nu geldende noodverordeningen in ieder geval niet geschikt zijn om dit te regelen. ,,Die zijn bedoeld voor calamiteiten. De spoedwet waar het kabinet aan werkt, zou klaar moeten zijn voor die versoepelingen ingaan”, vindt de waarnemend eerste burger. ,,Dan kunnen de reguliere afdelingen op het stadhuis met thema’s als terrassenbeleid aan de slag gaan.”