Haagse VVD in het nieuws: ’Buslijn naar HMC Westeinde’

Telegraaf, donderdag 12 maart 2020

door Tanja Verkaik

De Haagse wijk Benoordenhout moet een goede verbinding krijgen met ziekenhuis HMC Westeinde na de sluiting van het Bronovo-ziekenhuis.

Daar pleit VVD-raadslid vandaag voor in de Commissie Samenleving. „De ontsluiting van Benoordenhout is gewoon belabberd. Het openbaar vervoer is simpelweg gehalveerd in de wijk. Dat moet echt anders”, zegt raadslid Remco de Vos.

Met een klein busje bemand door vrijwilligers kom je niet ver, volgens De Vos. Hij wil dat mobiliteitswethouder Robert van Asten in actie komt en reguliere buslijnen laat rijden. „Je komt ontzettend moeilijk in het centrum vanuit deze week. Zeker na het weghalen van buslijn 18. Een buslijn richting HMC Westeinde en Centraal Station is gewoon een basisvoorziening.”

Dat het Bronovo-ziekenhuis uiterlijk in 2024 de deuren sluit, vindt hij wel begrijpelijk onder meer door personeelstekorten. „Mensen liggen ook steeds korter in het ziekenhuis. Daarom is het onvermijdelijk om de complexe zorg te concentreren op twee locaties: Westeinde en Antoniushove. En dan hebben we ook nog het HagaZiekenhuis. Maar er moet wel een kleinschaligere zorgfunctie blijven. En dan het liefst ook uitgerust met een huisartsenpost die 24/7 is geopend. Die toezegging hebben we ook vanuit het college, maar we blijven er scherp op toezien dat dit ook daadwerkelijk gebeurt.”

Ander zorgpunt is het tekort aan parkeerplekken bij HMC Westeinde. „Je stampt niet binnen een jaar een ondergrondse parkeergarage uit de grond. Waar kan het personeel straks parkeren? Wat zijn de oplossingen op de korte- en lange termijn?”, vraagt het raadslid zich af.