Haagse VVD in het nieuws: ‘Bunker Seyss-Inquart ook weer op netvlies raadsleden’

Dinsdag 24 november – Dagblad070

De dreigende verkoop van de voormalige bunker van Rijkscommissaris Seyss-Inquart in het duingebied tussen Wassenaar en Den Haag heeft ook de Haagse raad bereikt, nadat maandag al in de Tweede Kamer op instignatie van de SP over de zaak is gesproken.

Het gaat de VVD-raadsleden Jan Pronk en Remco de Vos en hun SP-college Lesley Arp vooral over de mogelijke herontwikkeling van het complex. Want hoewel de bunker op het grondgebied van Wassenaar staat, kan een herontwikkeling van grote invloed zijn op de inwoners van de wijk Benoordenhout. De drie vinden net als de SP in de Tweede Kamer, en de Stichting WOII Sporen dat ‘dit beladen stuk erfgoed om educatieve redenen geconserveerd en behouden moet blijven en daarnaast een passende functie dient te krijgen’.  De mogelijkheden van een wellnesscenter of escaperoom achten zij net als de SP-Kamerleden geen passende functies voor erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog.

Daarnaast zouden dat soort attracties net als een horecagelegenheid voor veel extra aanloop van auto’s etc zorgen, die allemaal via het Benoordenhout zouden rijden, iets waar de inwoners van de wijk ‘niet op zitten te wachten’. Het lijkt de vragenstellers een veel beter idee om zoals omwonenden voorstellen het historisch karakter van de bunker te behouden en bijvoorbeeld in te zetten voor (school-) excursies.