Haagse VVD in het nieuws: Bikende boswachter ’bewaakt’ groen

Telegraaf, vrijdag 12 maart 2021

door Tanja Verkaik

DEN HAAG Bikende boswachters zijn de nieuwste aanwinst van de handhavingsorganisatie van de gemeente Den Haag. Sinds 1 februari surveilleren vier boswachters op de mountainbike in groengebieden, en mogelijk komen er nog meer bij.

„Onze natuur is superbelangrijk en het waard om goed te worden beschermd”, zegt wethouder Hilbert Bredemeijer. „Onze boswachters zorgen daarvoor. Door de mountainbike zijn ze veel beter benaderbaar en beter in te zetten. Daarom kijken we ook naar een uitbreiding van de bikende boswachters.”

In Den Haag zijn er 185 handhavers, van wie veertien zich richten op handhaving in alle Haagse groengebieden. De bikende boswachters zijn naast de fiets ook uitgerust met bijbehorende kleding.

Boswachter Erwin Hemelop en zijn collega’s zijn ’heel blij’ met de mountainbikes. „We zijn hierdoor een stuk flexibeler, geruislozer en wendbaarder omdat we op plekken kunnen komen die moeilijk begaanbaar zijn. Illegale mountainbikers kunnen we op deze manier bijvoorbeeld sneller achtervolgen.”

Het is een stuk drukker geworden in de Haagse natuurgebieden in coronatijd, dus een snel vervoersmiddel is nu nog belangrijker, stelt Hemelop. „Mensen kunnen niet naar een voetbalwedstrijd of ergens anders naartoe, dus wordt er meer gewandeld. Een mindere bijkomstigheid is dat veel wandelaars vanwege de coronamaatregelen geneigd zijn om buiten de gebaande paden te gaan waardoor meer planten worden vertrapt en dieren worden verstoord.”

Hemelop en zijn collega’s zijn alert en treden indien nodig op. „Maar wij zijn ook een vraagbaak voor het publiek.” Hij is enthousiast over een eventuele uitbreiding van de bikende boswachters. „Als dat zou kunnen: graag.”

Raadslid Ayse Yilmaz (VVD) noemt het ’uitstekend nieuws’. „Dit past bij deze tijd.” Eind deze maand dient zij samen met de Partij voor de Dieren in voor een extra boswachter en ondersteuning van meer vrijwilligers in natuurgebieden. „Daar blijven wij nog steeds voor pleiten. In Den Haag hebben wij veel natuurgebieden en daar past een extra boswachter bij.”

Raadslid Robin Smit van de Partij voor de Dieren is enthousiast over de bikende boswachter. ,,Maar extra capaciteit is sowieso fijn. Zeker omdat veel mensen nu de natuur intrekken.”