Haagse VVD in het nieuws: ’Bijstander heeft sollicitatieplicht’

, Den Haag
Haagse VVD in het nieuws: ’Bijstander heeft sollicitatieplicht’

Telegraaf, 23 oktober 2018

Door Germa Graveland

Haagse bijstandsgerechtigden moeten zich verplicht voelen om te solliciteren én werk te aanvaarden als het wordt aangeboden. Nu blijkt dat landelijk gezien bijna twee op drie mensen geen druk voelen om ’van de bank’ af te komen.

„In Den Haag zal het niet anders zijn”, aldus VVD-raadslid Judith Oudshoorn-van Ginderen, die in schriftelijke vragen het stadsbestuur om opheldering heeft gevraagd.
Ze vindt dat uitkeringsgerechtigden wel die verplichting moeten voelen. „Maar blijkbaar hebben deze mensen dus geen contact met de gemeente en weten ze dat ze met rust worden gelaten als ze niet aan hun plicht voldoen.”

Officieel moet een bijstandsgerechtigde zich inspannen om zo snel mogelijk weer aan het werk te komen. Zo’n 10 procent van de mensen heeft een formele ontheffing vanwege bijvoorbeeld zorgtaken, maar de rest heeft een sollicitatieplicht van minimaal één brief per week. Die druk blijkt niet gevoeld te worden bij 62 procent, aldus onderzoek van Divosa, de koepel van sociale diensten.

„Blijkbaar is er ook zoiets als een informele ontheffing, mensen weten dat ze toch niet gecontroleerd worden”, aldus Oudshoorn-van Ginderen. „Het klinkt makkelijk, niemand die je achter je broek aanzit, maar het is absoluut niet sociaal. Zelfs de gemeente ziet het blijkbaar niet zitten en investeert niet in je, dus waarom zou je wel zelf je best doen?” Het raadslid heeft goede hoop dat met het aangekondigde werkoffensief in Den Haag – naast 4000 nog 500 extra mensen jaarlijks uit de bijstand – de situatie verandert. „Werkgevers schreeuwen om mensen. Er is zeker nu geen excuus meer om stil te blijven zitten.”