Haagse VVD in het nieuws: ‘Besteding geld Eneco anders.’

Telegraaf, Tanja Verkaik – donderdag 22 oktober 2020

De VVD en CDA vinden dat duurzaamheidswethouder Liesbeth van Tongeren ’de plank misslaat met de verdeling van de Enecogelden’. In totaal trekt het stadsbestuur 180 miljoen euro uit voor duurzaamheid.

„De nadruk ligt te veel op ’van het gas af’, maar dat moet niet het doel op zich zijn. Het draait uiteindelijk om CO2-reductie”, stelt CDA-fractievoorzitter Kavish Partiman.

„Bij de verdeling van de Eneco-gelden gaat het mis”, vindt VVD-raadslid Chris van der Helm. Er wordt in de collegeplannen onder meer ruim 5 miljoen euro uitgetrokken voor individuele eigenaren van woningen om hun huis van het gasnet af te koppelen of te isoleren. Die krijgen daar een ondersteuning voor van maximaal 5000 euro.

„Veel te weinig”, stellen beide raadsleden. „Het kost 20.000 tot 25.000 euro om je woning te verduurzamen”, zegt Partiman. „Dit bedrag is dus een druppel op de gloeiende plaat”, aldus Van der Helm. Bovendien maakten eerder maar zes vve’s gebruik van een soortgelijke regeling, wijst de CDA’er.

Daarnaast vrezen zij dat woningeigenaren uit achterstandswijken de weg niet weten te vinden naar de regeling, die wat hen betreft te smal is. „Waarom geen zonnepanelen, dubbel glas of groen dak? Dat valt ook onder isoleren”, stelt Partiman. „Zaken die het wooncomfort vergroten en waardoor je fors kunt besparen.” Liever dan een eenmalig cadeau van maximaal 5000 euro zien zij een goedkope lening waardoor de pot niet op kan raken.

Ook zetten zij grote vraagtekens bij de 27 miljoen euro die wordt geïnvesteerd in het aansluiten van verduurzaamd vastgoed op warmtebronnen en de aanleg van warmtenetten en aardwarmtebronnen. „We kennen de verhalen uit Spoorwijk en Transvaal waarbij bewoners tegen hoge energierekeningen aanlopen of waar het systeem niet goed werkt”, zegt de VVD’er.

„Dit moet pas op grote schaal worden uitgerold als het wél goed werkt. Experimenten moeten we aan de wetenschap overlaten. Bewoners zitten er twintig tot dertig jaar aan vast als dit wordt uitgerold en misschien is er over een paar jaar wel een duurzamere oplossing. Dit avontuur gewoon kost te veel geld”, vindt de CDA-fractievoorzitter.

„Bovendien zit je bij een warmtenet vast aan één aanbieder”, stelt Van der Helm. „.Ook is de besteding van de gelden vaak niet revolverend, eenmaal weg komt het niet terug.”

De partijen vinden wel degelijk dat Den Haag zijn steentje moet bijdragen om CO2 te reduceren. „De verdeling moet anders, zoals meer inzetten op isolatie. Ook zou er meer geld moeten naar het verduurzamen van de buitenruimte om verstening tegen te gaan.