Haagse VVD in het nieuws: ‘Aantal vaccinaties licht omhoog, maar grens van 95 procent is nog ver weg’

Algemeen Dagblad, woensdag 15 juli 2020

door Thomas de Waard

De vaccinatiegraad in Den Haag is vorig jaar licht gestegen in vergelijking met een jaar daarvoor. De hofstad scoort beter dan Rotterdam en Amsterdam, maar ligt nog wel ver onder de beoogde vaccinatiegrens van 95 procent.

Ook ligt Den Haag nog achter op het landelijke gemiddelde van het aantal gevaccineerde kinderen. Zo is in Den Haag 88,7 procent van de tweejarigen volledig ingeënt, tegenover een landelijk gemiddelde van 90,8 procent.

,,Het is een kleine, maar mooie stap voorwaarts”, zegt wethouder Kavita Parbhudayal (zorg, jeugd en volksgezondheid). ,,De resultaten geven reden tot optimisme. Maar we zijn er nog niet.” De wethouder startte vorig jaar een actie om ouders over te halen hun kind te vaccineren. Hiermee moet de vaccinatiegrens van minstens 95 procent worden gehaald, een norm die de WHO hanteert voor het tegengaan van een mazelenuitbraak.

Vorig jaar brak er nog mazelen uit in Den Haag. Meerdere kinderen en een paar volwassenen raakten toen besmet. Na de Haagse uitbraak in april heeft de Tweede Kamer een wet aangenomen waarin staat dat kinderdagverblijven kinderen mogen weigeren die niet zijn ingeënt.

De gemeente wil met een specifieke aanpak per bevolkingsgroep de vaccinatiegraad verder opkrikken. ,,Jongeren, laaggeletterden en inwoners met een niet-westerse migratieachtergrond twijfelen veelal om religieuze redenen over vaccineren.”