Haagse VVD in de pers:Vinexwijk snakt naar eigen halte

, Leidschenveen
Haagse VVD in de pers:

Telegraaf, 24 januari 2019

Door Tanja Verkaik

VVD: ’Nu is het momentum daar’

Bewoners van de Haagse vinexwijk Leidschenveen snakken al jaren naar een extra Randstadrailhalte. VVD-raadslid Remco de Vos schaart zich achter de bewoners. „Er ligt een prachtig stukje infrastructuur. Het is een gemiste kans als je een wijk waar zoveel vraag is naar openbaar vervoer niet benut”, zegt De Vos, die schriftelijke vragen stelt aan het college.

De bereikbaarheid is al jaren een vast onderwerp tijdens bewonersvergaderingen, zeggen Anton Janssen en Ellen Tolhuisen van Bewonersorganisatie Leidschenveen (BOL). Vanwege onder meer de kosten en extra reistijd is de halte er echter eerder niet gekomen. „Ondertussen is de wens voor een halte aan de Houtkade alleen maar heviger geworden. Met name onder de oudere bewoners van de wijk”, zegt Janssen. „Die gaan vaak noodgedwongen met een taxi of busje naar het winkelcentrum waar wel een halte is”, vult Tolhuisen aan. „De bereikbaarheid is hier echt een groot probleem”, onderstreept ze.

Bus 30, die in de wijk toentertijd is gekomen als doekje tegen het bloeden, biedt weinig soelaas. Die rijdt volgens bewoner Niels Hunck vaak niet. „En voor oudere bewoners is de trap die ze af moeten bij het winkelcentrum geen doen”, stelt Tolhuizen. Tel daar een lift bij op die vaker kapot is dan dat die het doet. De noodzaak is nu nog groter dan enkele jaren geleden met de oplevering van recreatiegebied Nieuwe Driemanspolder voor de deur. Dit gaat zorgen voor veel meer bezoekers van het gebied volgens de bewonersorganisatie. „De verwachting is een fikse toename van dagjesmensen, vooral op mooie zomerse dagen”, stelt Janssen.

Hunck pakt veelal noodgedwongen de auto, net als veel bewoners. „Het is fijn wonen in Leidschenveen, maar de bereikbaarheid is echt een ding. Ik merk dat dit heel erg leeft onder bewoners.” De mogelijkheden om de wijk in of uit te komen zijn te beperkt. „Als er een ongeluk op de A4 is dan zie je hier de weg dichtslibben.”

Een wandeling naar de enige tramhalte vanuit het oostelijke deel richting halte Leidschenveen is minstens een kwartier. Janssen: „Vanaf het verste puntje van de wijk is het zelfs 2,5 kilometer lopen naar de tramhalte bij het winkelcentrum.” Al eerder plantte VVD-wethouder Boudewijn Revis demonstratief een haltebordje aan de Houtkade, maar ’nu is ook echt het momentum daar’, stelt De Vos. „Dit stuk wijk heeft gewoonweg geen passende ov-verbinding. Bovendien willen wij als VVD dat mensen makkelijk gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer.”