Haagse VVD in de pers: ’Zweedse putten’ tegen hardrijders

Telegraaf, 16 augustus 2019

door Marieke van Essen

DEN HAAG Den Haag moet de strijd aangaan tegen snelheidsmaniakken op doorgaande wegen. Dat vinden bewoners uit diverse wijken, die regelmatig worden opgeschrikt door ernstige verkeersongevallen met soms dodelijke afloop. Coalitiepartij VVD luidt de noodklok en dringt aan op een proef met een nieuw type, genadeloze verkeershindernis: een put in het wegdek.

In de wijk Duinoord zijn bewoners van de Koningin Emmakade en Waldeck Pyrmontkade klaar met de verkeershufters, die de route van Delft naar Scheveningen regelmatig onveilig maken. Volgens de buurt zijn er de afgelopen jaren tientallen ongelukken gebeurd op de straat, die deels vierbaans is waardoor hardrijden wordt uitgelokt. Sinds vorig jaar in drie dagen tijd twee ongelukken plaatsvonden, ijvert de buurt voor de komst van een flitspaal. „Maatregelen zijn hard nodig want er wordt dag en nacht te hard gereden”, zegt woordvoerder Piet-Hein Schoemaker.

Ook in de Schilderswijk wordt aangedrongen op maatregelen na de vele ongelukken op met name de Vaillantlaan. In maart nog werd een 9-jarig ventje het slachtoffer van hardrijders. Het knulletje stond samen met zijn moeder bij het verkeerslicht te wachten toen een auto op hen inreed.

Gepimpte auto’s scheuren veelal van en naar Scheveningen, waar bewoners van de Vissershavenstraat zich eveneens zorgen maken over de veiligheid. Bewoonster Boukje Tjepkema houdt dagelijks haar hart vast.

„Er wonen veel gezinnen met kleine kinderen die op de stoep spelen. Als je dan ziet dat al die rondjes rijdende patsers in onze straat extra gas geven, zou je ze het liefste aanspreken. Maar dat durft niemand.” Volgens de buurtbewoners remmen de verkeersdrempels in hun straat onvoldoende af, omdat de verhogingen zo zijn aangelegd dat de hulpdiensten geen hinder ondervinden. De VVD-fractie komt op voor de belangen van de bewoners en wil dat er op de Waldeck Pyrmontkade, Vissershavenstraat, Vaillantlaan en Statenlaan een proef komt met een stalen plaat die zes centimeter in de grond zakt, zodra een automobilist te hard komt aanrijden. Door een radar worden alleen hardrijders met de zogeheten Zweedse drempels geconfronteerd en kunnen hulpdiensten ongestoord doorrijden.

Volgens raadslid Det Regts zijn de resultaten veelbelovend: „Dit jaar zijn de putten aangelegd in een paar Scandinavische steden en daar is het aantal snelheidsovertreders in 30-kilometerzones gedaald van 75 naar 21 procent. Ook is de gemiddelde snelheid met 5,5 kilometer afgenomen. Als we op deze manier dodelijke ongelukken kunnen voorkomen, dan is dat het onderzoeken waard.”