Haagse VVD in de pers: ’Weg met verwarrende haltenamen’

, Zeeheldenkwartier

Telegraaf, vrijdag 1 maart 2019

door Tanja Verkaik

Ondernemers en bewoners van het Haagse Zeeheldenkwartier pleiten voor een naamsverandering van de Lijn 16-haltes Elandstraat en Van Speijkstraat.

,,Voor mijn gasten is het verwarrend, omdat er twee tramhaltes zijn met vrijwel dezelfde naam: halte Elandstraat en Elandstraat-West en haltes Van Speijkstraat en Van Speijkstraat-Oost”, zegt Achou Zhang, hoteleigenaar en voorzitter van BIZ Zeeheldenkwartier. Bij de ene haltes stopt lijn 3, bij de andere tram 16.

,,Jaarlijks komen er zo’n 30.000 gasten naar mijn hotels (Hotel Sebel en Court Garden Hotel), bijna allemaal met de tram. Vaak stappen zij in de verkeerde en dus op een andere halte uit. Daardoor moeten zij een stuk langer lopen”, legt Zhang uit.

Bewoner Henk Boenders, actief als adviseur van bewonersorganisatie de Groene Eland, sluit zich hierbij aan. ,,Ik vind het zelf al moeilijk om uit te leggen. Bovendien wordt op het station vaak verwezen naar Randstadrail 3 als mensen uitleggen dat zij naar de Elandstraat willen, terwijl Tram 16 in sommige gevallen veel sneller is.”

VVD-raadslid Ayse Yilmaz vindt dat de bewoners een punt hebben. „We moeten er alles aan doen om te zorgen dat mensen het Zeeheldenkwartier weten te vinden. Eerder al pleitte VVD-raadslid Monique Bijl voor naamsverandering van de halte Hobbemaplein naar Haagse Markt. Dat is toen doorgevoerd.” Als het gemeentebestuur ook een wijziging wil, wil de HTM – aldus een woordvoerder – kijken naar de mogelijkheden.