Haagse VVD in de pers: ‘Verplicht inenten tegen Meningokokkenvirus’

, Den Haag

Dagblad070.nl, 16 november 2018

De Haagse VVD heeft vragen aan het college gesteld over vaccinaties tegen het Meningokokkenvirus. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de opkomstpercentages voor de vaccinaties per stad of regio verschillend zijn. De partij wil graag weten wat die in Den Haag zijn.

“Het meningokokkenvirus is een zeer ernstig virus dat al onnodig veel slachtoffers heeft gemaakt. Wij willen graag dat alle kinderen en jongeren in Den Haag worden ingeënt tegen dit virus, hun gezondheid staat voorop”, vindt raadslid Remco de Vos. ”We willen graag weten wat het opkomstpercentage is, zodat duidelijk wordt of de gemeente daarna nog extra maatregelen moet nemen om het aantal vaccinaties uit te breiden. Ook willen we weten waarom mensen ervoor kiezen om zichzelf niet in te enten.”

Op de vraag of de liberalen met dit streven niet juist de keuzevrijheid van kinderen en jongeren inperken, reageert De Vos: ”Individuele vrijheid stopt daar waar de vrijheid van een ander begint. En in dit geval is het zo dat wanneer iemand ervoor kiest om zich niet te laten vaccineren, dit níet tot gevolg mag hebben dat een ander op basis van die keuze ziek kan worden.”