Haagse VVD in de pers: ‘Stad wil blauwe vlag snel op stranden terug’

Telegraaf, dinsdag 21 mei 2019

door Germa Graveland

Den Haag ziet dolgraag de blauwe vlag, het internationale eco-label voor goede schone stranden, weer wapperen op Scheveningen en Kijkduin. Het balende stadsbestuur stapt daarom naar de organisatie om uitleg te vragen én uit te vinden wat er gedaan kan worden om de situatie te verbeteren.

Maar het lijkt erop – hoe frustrerend ook – dat de ’oorzaak buiten de invloedssfeer van de gemeente is te vinden’, zo staat te lezen in de beantwoording van schriftelijke vragen van de VVD in de hofstad.

Raadsleden Judith Oudshoorn-van Ginderen en Ayse Yilmaz vonden het zorgelijk dat vlaggen zijn verdwenen, ook omdat het belangrijk is voor het aantrekken van toeristen. Buurgemeente Wassenaar kreeg de gewilde vlag namelijk wel. „We willen die vlag zo snel mogelijk terug”, aldus Yilmaz. „Onze stranden verdienen die vlag.”

De afgelopen zes jaar konden de vlaggen wel in de hofstad worden gehesen. Om de vlag te krijgen, moet de gemeente aan tal van criteria voldoen. Zo moet het strand goed worden schoongehouden. Er moeten voldoende toiletten en afvalbakken zijn en ook reddingsmaterialen en een EHBO-post. Daarnaast worden er ook voorlichtingsactiviteiten georganiseerd.

De hofstad scoort op al die punten uitstekend en dat was ook vorig jaar niet anders. Maar er is één factor waar de stad weinig zelf aan kan veranderen: de kwaliteit van het zwemwater. Bij verschillende watermetingen kwam de kwaliteit als ‘goed’ uit de test en niet als ’uitstekend’. En dat is niet goed genoeg.

Er werd een grotere hoeveelheid van de E-colibacterie aangetroffen, ook bekend als de poepbacterie. Dat kan bijvoorbeeld gekomen zijn door de droge zomer, waarbij door een harde regenbui in één keer veel dierenuitwerpselen in de zee kwamen.

Of door rioolsystemen in nieuwbouwhuizen of door lozingen van schepen voor de kust.

Erik van Dijk van de stichting KMVK, de organisatie die in Nederland de blauwe vlag onder de hoede hoeft, snapt de frustratie van Den Haag. „Er wordt zeven keer per jaar bemonsterd, van april tot september. En door de uitschieters is het dit jaar geen blauwe vlag geworden, voor de stranden van Hoek van Holland tot Katwijk.”

Volgens hem is er nog geen duidelijke oorzaak gevonden. „Er zijn heel veel partijen die iets te zeggen hebben over de waterkwaliteit. Onder andere de provincie Zuid-Holland bemoeit zich er nu ook mee en vanuit de vereniging van kunstgemeenten KIMO is er een werkgroep geformeerd om onderzoek te doen en een plan van aanpak te maken.”

Er is wel hoop voor de toekomst. Een actie zou bijvoorbeeld kunnen zijn om vaker te gaan bemonsteren. „En dan kan het zijn dat het gemiddelde van de metingen wel boven de grens van uitstekend uitkomt.”