Haagse VVD in de pers: Rode loper voor leraar en agent

, Den Haag

Telegraaf, dinsdag 5 februari 2019
door Germa Graveland

Er is meer nodig dan een woning

Een gemeentelijk charmeoffensief is nodig om ’onmisbare beroepsgroepen’ naar Den Haag te krijgen. Alleen voorrang op een woning is niet genoeg. Een ambulanceverpleegkundige, docent of politieagent moet voor een verhuizing ook voorrang krijgen bij bijvoorbeeld een populaire school.

Dat stelt de VVD in de hofstad. Raadsleden Jan Pronk en Judith Oudshoorn-Van Ginderen dienen gezamenlijk schriftelijke vragen in met als concrete aanleiding de ’ambulancetram’, de nieuwe campagne van GGD Haaglanden om goed opgeleid ambulancepersoneel aan te trekken.

Ze verwijzen naar de hulp die er bestaat voor expats die zich in de hofstad vestigen, om ze te helpen bij de facilitaire zaken en de eerste stappen in de stad. Dat ’pamperen’ kan ook gebruikt worden om mensen in de zorg of het onderwijs hier te krijgen. „Nu wordt uitgewerkt welke beroepen precies recht hebben op voorrang De voorrang voor de onmisbare beroepsgroepen bij een woning wordt nu uitgewerkt, en dat is hard nodig”, aldus raadslid Judith Oudshoorn-Van Ginderen. „Maar wat als er in de nabije omgeving dan geen school te vinden is omdat er lange wachtlijsten zijn? Dan valt Den Haag alsnog af. Daarom moet de gemeente die bemiddelende rol oppakken. En ja, dat vraagt wat.”

De liberalen vinden dat naast ’hun’ woonwethouder de andere wethouders in het college hun rol moeten pakken. „We realiseren ons niet goed hoe groot het probleem is als dit zo doorgaat. Dan is er straks geen ziekenhuiszorg meer binnen de stadsgrenzen en staat de veiligheid onder druk. Dat moet voorkomen worden.”