Haagse VVD in de pers: ’Reuzenspinnen bij Spuicomplex’

Telegraaf.nl, donderdag 3 oktober 2019

door Tanja Verkaik

Het plein voor het toekomstige Onderwijs- en Cultuurcomplex (OCC) in Den Haag moet een echte eyecatcher worden. Daarom pleit VVD-raadslid Det Regts voor het neerzetten van een of twee gigantische spinnenbeelden van de bekende kunstenaar Louise Bourgeois.

,,Enerzijds zijn de beelden eng, maar ook erg elegant”, zegt raadslid Regts, die zelf kunsthistorica is. Een van de bekende spinnenbeelden van Bourgeois is te bewonderen voor het Guggenheim in Bilbao. Vanaf 12 oktober komt het allergrootste exemplaar, Maman, dat de in 2010 overleden kunstenares heeft gemaakt naar Museum Voorlinden. De spinnen zijn al eerder in Den Haag tijdens Den Haag Sculptuur op het Lange Voorhout en ook het Kunstmuseum heeft het zogenaamde Spider Couple langdurig in bruikleen.

„Het is begrijpelijke kunst”, stelt Regts, die vindt dat het plein net zo mooi moet worden als het nieuwe cultuurcomplex. „We zetten voor miljoenen euro’s een gebouw neer, dan moet de aanschaf van zo’n beeld ook lukken, toch?”, vindt Regts, die wil voorkomen dat het een versteend plein wordt. „Het is mooi als net als op het Lange Voorhout en de Hofvijver daar ook schelpen komen in plaats van stenen.”

Lindebomen, bankjes en terrassen maken het plaatje compleet, volgens het VVD-raadslid. „Het moet een idyllisch plekje worden in de stad, waar je ook lekker op een bankje kunt genieten van het plein. De spinnenbeelden passen hier goed bij.” Aan de spinnen van Bourgeois hangt overigens een flink prijskaartje, zo is te zien bij veilinghuis Christie’s, varierend van ruim 1,5 tot bijna 30 miljoen euro.

Eerder presenteerde het Marokko Instituut in deze krant haar plannen om een oosterse fontein cadeau te geven aan de stad. Omdat hier geen ruimte voor is gereserveerd in de plannen is het nog steeds onduidelijk of dit idee haalbaar is. „Het is een ontzettend warm gebaar van het Marokko Instituut, maar een fontein neemt veel ruimte in. Je kunt als bezoeker van het toekomstige plein onder de spinnenbeelden doorlopen, dat scheelt ruimte. Wellicht dat er aan de achterkant van het gebouw meer ruimte is voor een fontein”, oppert Regts. „De voorkant moet wat mij betreft een volwaardige entree worden van het OCC. Ik vind deze spinnen prachtig en erg geschikt hiervoor.” Begin 2021 is het nieuwe cultuurcentrum naar verwachting gereed. Het raadslid stelt schriftelijke vragen aan het gemeentebestuur over aanschaf van de spinnenbeelden.