Haagse VVD in de pers: ’Pak overlast van coffeeshops aan’

, Den Haag

Telegraaf, vrijdag 14 december 2018

door Germa Graveland

DEN HAAG De Haagse VVD trekt aan de bel over de grote overlast van coffeeshops in het Zeeheldenkwartier en het Regentesse-/Valkenboskwartier. In deze woonwijken zijn te veel shops gevestigd, wat de problemen verergert.

Volgens raadslid Ayse Yilmaz is het nodig dat de gemeente hard optreedt tegen de overlast, die overigens vaak niet wordt veroorzaakt door de coffeeshop zelf maar door bijvoorbeeld foutparkeerders, vervelende bezoekers of drugsdealers. „Het Zeeheldenkwartier is een prettige en kindvriendelijke wijk. Maar neem nou de Witte de Withstraat. Het is niet prettig daar ’s avonds doorheen te fietsen of te lopen”, stelt Yilmaz. „Ondernemen binnen de wet moet mogelijk zijn. Maar coffeeshops die overlast veroorzaken zijn niet goed voor de leefbaarheid van een wijk. Wat mij betreft worden die keihard aangepakt.”

Al jaren geleden constateerde de gemeente dat in de twee gebieden een overcapaciteit is van coffeeshops. Besloten werd dat ondernemers mochten verhuizen als er elders een geschikte locatie vrijkwam. Dat is één keer gebeurd. De partij wil weten hoeveel meldingen van overlast van coffeeshops de gemeente nu krijgt en hoe gehandhaafd wordt. Wordt de aso-wet tegen burenoverlast bijvoorbeeld al toegepast? Gedogen is geen optie, aldus Yilmaz. Bekend is dat in 2017 bij controles van de 36 shops stadsbreed er één overtreding was: een te grote handelshoeveelheid drugs. Afgehandeld met een waarschuwing. De partij wil ook van het stadsbestuur weten of er al wordt gehandhaafd op het zogenoemde I-criterium: alleen verkoop aan mensen die hier wonen.